S-formand savner efterforskningsdel i mandat til EU-aftale

Skrevet af admin

04/05/2016

Dagens topnyheder

Knap et halvt år tog det for regeringen at få mandat fra Folketinget til at forhandle om, hvilke parallelaftaler Danmark skal forsøge at forhandle hjem med EU.

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, glæder sig over at have indgået en bred aftale med blå blok samt De Radikale.

Om et år overgår det europæiske politisamarbejde, Europol, til et overstatsligt samarbejde i EU, hvilket kræver en ny aftale, så Danmark kan blive i samarbejdet.

- Jeg er tilfreds med, at vi fik en bred aftale. Europol, Eurojust og PNR er tre afgørende værktøjer for vores sikkerhed og tryghed.

- Jeg er ærgerlig over, at efterforskningskendelsen ikke kom med. Det er mig lidt uforståeligt, at DF på den måde nu placerer danske ofres retssikkerhed i ingenmandsland, siger Mette Frederiksen.

Dansk Folkeparti ville ikke give regeringen mandat til at forhandle en aftale om en såkaldt efterforskningskendelse.

Der blev i stedet opnået enighed om at forsøge at opnå en aftale om Europol, Eurojust - et samarbejde mellem nationale anklagemyndigheder - samt et nyt EU-samarbejde om registre over flypassagerer, PNR.

Regeringen ønskede også at forhandle en parallelaftale om efterforskningskendelser, der udgør et samlet system til at indsamle og fremskaffe bevismateriale i straffesager på tværs af grænserne.

Parallelaftalerne er blevet aktuelle, efter at et flertal af danskerne stemte nej til en tilvalgsordning ved folkeafstemningen 3. december sidste år.

- Vi havde helst set, at vi havde stemt ja til at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning, så vi uden videre kunne forsætte i Europol.

- Men en del af refleksionen oven på afstemningen er så, at vi må søge den aftale, der er størst mulig opbakning til, siger Mette Frederiksen.

Forhandlerne får travlt, da Europol overgår til overstatsligt samarbejde om et år.

- Umiddelbart ser det ud til at være lidt op ad bakke, men nu må vi vente og se, hvad der sker, siger hun.

/ritzau/