S-gruppeformand afviser større handlefrihed til kommunerne

»Kommunerne har i dag et relativt stort spillerum. Det kan man se ved at kigge på kommunerne, der er ved at lægge budget i disse dage. Nogle kommuner prioriterer skoler, nogle prioriterer veje,« siger Henrik Dam Kristensen.

I debatbogen, som Prehn har skrevet sammen med viceborgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune, Simon Pihl Sørensen (S), er budskabet, at statens styring af kommunerne kvæler initiativlysten i kommunerne og måske kan være medvirkende årsag til, at valgdeltagelsen ved det seneste kommunalvalg med 65 procent var historisk lav.

Bogens forfattere mener, at kommunerne bliver bundet på hænder og fødder ved de årlige økonomiaftaler mellem regering og Kommunernes Landsforening. Kommunerne bør have lov at hæve skatterne for at få et større økonomisk spillerum, mener forfatterne.

Men det afvises af Henrik Dam Kristensen.

»Det er helt afgørende, at vi har et system, hvor regering og kommuner aftaler rammerne om økonomien, for ellers kan vi ikke styre økonomien og så går det jo galt.«

»Kommunerne står for så stor del af samfundsøkonomien, at hvis der ikke er styr på kommunen, kan det gå galt, og så er det vores velfærd, der i sidste ende kan komme under pres, hvis vi ikke kan styre økonomien,« siger Henrik Dam Kristensen, der ikke ønsker at ændre på de styringsmekanismer, som kommunerne i dag er underlagt.

Heller ikke fra den borgerlige fløj er der forståelse for forfatternes synspunkt. Venstres kommunalordfører Jacob Jensen (V) siger til Politiken, at han støtter regeringens kurs, da styringen af kommunerne fra centralt hold ifølge ham er en forudsætning for en fornuftig dansk økonomi.

Debatbogen udkommer på mandag.

Dagens Gossip