S har eksministres kritik i baghovedet før udflytning

Skrevet af admin

29/02/2016

Dagens topnyheder

Socialdemokraterne har endnu ikke afgjort, om partiet vil hjælpe regeringen til et flertal for udflytningen af Dansk Institut for Internationale Studier, Diis.

Men det gør bestemt indtryk på partiets udenrigsordfører, Mogens Jensen, at ni tidligere udenrigsministre mandag i et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) advarer mod at flytte instituttet til Aarhus.

- Det gør da indtryk, når en perlerække af udenrigsministre udtaler sig i sagen, ligesom det gør indtryk, når der nærmest kun har været kritik i høringssvarene, siger han.

Forslaget om at rykke Diis til Jylland er en del af regeringens udflytning af knap 4000 statslige arbejdspladser. Men modsat de øvrige flytninger kræver det en lovændring at flytte Diis, fordi der i instituttets vedtægter står, at det har til huse i København.

Idet Liberal Alliance ikke vil stemme for udflytningen, afhænger regeringens flertal af Socialdemokraterne.

Men først vil oppositionspartiet have svar på en række spørgsmål, der har rejst sig efter sidste uges høringssvar i sagen.

- Vi støtter en bedre balance i landet i forhold til statslige arbejdspladser. Men vi må vurdere i de enkelte tilfælde, om det er fagligt og økonomisk begrundet, siger Mogens Jensen.

Han understreger, at partiet vil have "sagen fuldt belyst" og have "svar på alle spørgsmål", før der tages endelig stilling.

De ni tidligere udenrigsministre bag brevet repræsenterer fem forskellige partier, har til sammen siddet på posten i 37 år og tæller samtlige tidligere udenrigsministre siden 1978 på nær Lene Espersen (K).

Underskriverne er Henning Christophersen (V), Uffe Ellemann-Jensen, Kjeld Olesen (S), Niels Helveg Petersen (R), Mogens Lykketoft (S), Per Stig Møller (K), Villy Søvndal (SF), Holger K. Nielsen (SF) og Martin Lidegaard (R).

/ritzau/