S: Hellige krigere hører ikke hjemme i Danmark

Det fastslår retsordfører Ole Hækkerup (S).

»Hvis man mener, man skal føre hellig krig, så hører man ikke til i Danmark, for vores samfund bygger på nogle andre værdier om demokrati,« siger han.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) er der det seneste halve år rejst mindst 45 unge danske muslimer til Syrien for at gå i hellig krig, og det er flere end nogensinde før, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag. Fire af dem er blevet dræbt.

Socialdemokraternes retsordfører mener, man bør undersøge alle muligheder for at sende dem ud af landet, når de vender tilbage.

»Det er et led i en radikalisering, og vi ønsker det stik modsatte. Hvis vi på nogen måde har noget grundlag for at udvise dem, så synes jeg, at vi skal gøre det,« siger han.

Det er ifølge PET unge helt ned til 16 år fra især radikale miljøer i Aarhus og København, der rejser af sted, og meget af rekrutteringen foregår via sociale medier. Efterretningstjenesten lancerer derfor en ny strategi, hvor man blandt andet appellerer til familiemedlemmer, moskéer og andre tæt på de unge om at gribe ind.

Den strategi bifalder Ole Hækkerup.

»Det er godt, at PET er ude og råbe vagt i gevær og sige, at nu må alle, der på nogen måde er i berøring med dem her, også være med til at forhindre, at det griber om sig,« siger han.

Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard (DF), mener, at regeringen bør tage »initiativ til at straksudvise herboende danske muslimer , hvis de drager i krig i udlandet«.

»Danmark og andre europæiske lande skal ikke fungere som hvervebaser for muslimer, der turnerer rundt med hellig krig. Vi har derimod en forpligtelse til at bidrage til fred i disse lande. Når herboende muslimer rejser ud for at gå i krig, er det en illoyal handling over for Danmark som værtsland,« forklarer Pia Kjærsgaard i en pressemeddelelse.

Ifølge Syrien-kenderen Naser Khader er der er god grund til at frygte, at de unge med dansk baggrund, som rejser til Syrien, vil vende tilbage med ekstreme synspunkter.

»Vi har erfaringer med det fra eksempelvis Afghanistan og Tjetjenien. Mange er vendt tilbage til det land, de rejste fra, og så er de blevet hårdkogte terrorister. De har prøvet at slå ihjel, de er blevet overbevist af ideologien, og de holder sig ikke tilbage fra at bruge vold. Dem, der vender hjem, får vi virkelig problemer med,« siger Naser Khader.

Socialdemokraternes retsordfører erklærer sig enig i Khaders bekymring, og han understreger, at det under alle omstændigheder er vigtigt, at der bliver holdt øje med de unge, der vender tilbage.

Dagens Gossip