S: Hemmelige ransagninger skal stække hellige krigere

Sådan lyder vurderingen fra Socialdemokraterne på samme dag, som Center for Terroranalyse offentliggør en omtalt rapport under overskriften »Truslen mod Danmark fra personer udrejst til Syrien«.

I rapporten vurderer centret, »at mindst 45 personer er rejst fra Danmark til Syrien for at tilslutte sig oprøret mod al-Assad-regimet siden sommeren 2012.«

Den udvidede adgang til ransagninger kan blive en realitet, hvis et lovforslag fra regeringen, der blev førstebehandlet i folketingssalen i sidste uge, ender med at blive vedtaget. Det påpeger retsordfører for Socialdemokraterne, Ole Hækkerup.

De hemmelige ransagninger vil således give politiet mulighed for at kortlægge de omgangskredse og netværk, hvorfra de hellige krigere kommer, mener ordføreren.

»Hvis der er en person, der for eksempel samler penge ind eller organiserer noget, så kan vi ransage og finde ud af, hvad hans netværk er. Det kan vi finde ud af, uden han bliver opmærksom på, at vi er inde og ransage og afsløre hans netværk,« siger Ole Hækkerup.

»Noget af det vigtigste er jo også at få kortlagt, hvad det er for nogle personer, det handler om, så vi ved, hvem det er, vi skal være opmærksomme på,« siger han.

I dag kan man anvende de hemmelige ransagninger i efterforskningen af særlige former for kriminalitet.

Det gælder for eksempel sager om overtrædelse af straffelovens bestemmelser om terrorisme, manddrab eller våbenlovsovertrædelser af særlig alvorlig karakter.

Som led i den verserende bandekrig vil regeringen udvide muligheden, så man også kan ransage ved våbenlovsovertrædelser, der ikke er af særlig alvorlig karakter, for eksempel pistoler. Og den mulighed vil altså kunne gavne i sager om hellige krigere.

»Vi tror, det netop vil have en effekt i forhold til bander, og hvis der også er et overlap til Syrien-konflikten,« siger Ole Hækkerup.

I sin rapport påpeger Center for Terroranalyse, at »der er set eksempler på, at udrejste er en del af det københavnske bandemiljø eller har familiære forbindelser eller andre nære personlige forbindelser til organiserede kriminelle miljøer.«

Det kræver under alle omstændigheder en dommerkendelse, hvis man skal foretage de hemmelige ransagninger.

Dagens Gossip