S: Indgreb mod Assad rykker nærmere

»Hvis det er Assad-styret, der har gennemført det, og det er der kraftige indicier på, vil det være mere end dråben, som får bægeret til at flyde over. Det kan man ikke sidde overhørigt, så er man nødt til at gøre et eller andet,« siger John Dyrby Paulsen.

Han håber, at det kemiske angreb vil kunne »rykke FN-sporet«, så man i Sikkerhedsrådet får en beslutning om at gribe ind. Den løsning vil være at foretrække, mener han.

»Men jeg vil også understrege, at jeg godt kunne forestille mig, at man på et eller andet tidspunkt kunne lave noget uden om FN, hvis det viser sig, at alt bliver vetoet af Rusland i Sikkerhedsrådet. Det er meget vigtigt, at det hér ikke løber ud i sandet, så der ikke sker noget. Det er ikke nok med skarpe ord,« siger John Dyrby Paulsen.

Den britiske udenrigsminister, William Hague, gav fredag udtryk for, at det »næsten helt sikkert« var den syriske regering, som stod bag det formodede angreb med kemiske våben, og i USA citerede CBS News kilder for, at amerikanske efterretningstjenester havde registreret aktivitet på kendte lokaliteter for kemiske våben forud for angrebet.

Det førte i Washington til signaler om, at der i Obama-administrationen var overvejelser om at gentage luftkrigen under Kosovo-konflikten i 1990erne, hvor USA under daværende præsident Bill Clinton bombede serbiske mål blandt andet i Beograd, uden at der var mandat til det fra FN. Det skridt kunne også komme på tale i forhold til Syrien som en reaktion på giftgasangrebet, lod kilder forstå ifølge New York Times.

Danske analytikere vurderer også, at »koalitionssporet« er rykket tættere på, efter at man i første omgang ikke er nået særligt langt i FNs Sikkerhedsråd.

»Vi ser et FN, som i sikkerhedsrådsregi er delvist handlingslammet. Derfor kan man godt se for sig, at enkeltnationer danner en koalition med henvisning til, at verdenssamfundet har en forpligtigelse til at skride ind for at beskytte den syriske befolkning. Forudsætningen er, at giftgasangrebet »ubestrideligt« har fundet sted, men det er allerede tydeligt, at der er nogle grænser, som er overskredet nu – uanset om det er den ene eller anden part, der har gjort det,« siger major Lars Cramer-Larsen fra Forsvarsakademiet.

Han vurderer, at der i givet fald kan blive tale om en varieret indsats, hvor specialstyrker sættes ind for at »sikre« masseødelæggelsesvåben i Syrien, og hvor der etableres »no-fly-zones« i områder af landet kombineret med, at Assads luftforsvar sættes ud af kraft, og at hans offensive kapaciteter bombes.

Lars Cramer-Larsen har i øvrigt svært ved at forstå, hvorfor præsident Bashar al-Assad i givet fald skulle have beordret et giftgasangreb, der både forekommer ulogisk og er en voldsom provokation. Tolkningen kunne derfor også være, at han ikke har kontrol over sine styrker.

I Folketinget lyder der dog også advarende røster fra Enhedslisten mod at gribe ind militært i en så kompliceret konflikt, som ifølge partiets udenrigsordfører, Christian Juhl (Ø), også har karakter af at være en »stedfortræderkrig« for hele Mellemøsten.

»Selvfølgelig kan det virke afmægtigt, at verdenssamfundet ikke kan stoppe konflikten, men man skal ikke gøre noget, hvis det gør tingene værre. Og hvis der skal ske noget, skal det under alle omstændigheder ske via FN,« siger han til Berlingske.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip