S kigger på opgaveløsning til kampflyforhandlinger

27 F-35-kampfly. Det er regeringens indstilling til erstatningen for de nuværende F-16-kampfly i det danske forsvar. Det blev annonceret torsdag.

Og straks er diskussionen på Christiansborg om antallet af nye kampfly gået i gang - også blandt partierne i rød blok.

For Socialdemokraternes forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen, er antallet dog ikke det vigtigste fokusområde.

Det handler om opgaveløsninger. Danmark skal kunne forsvare sig i Østersøen mod en eventuel russisk trussel, hjælpe de baltiske lande og deltage i internationale missioner, mener han.

- Vi skal ikke have et eneste fly mere, end der er behov for. Men i stedet for at diskutere antal vil jeg hellere diskutere opgaverne.

- Og forsvarsministeren må klart kunne svare på, at når vi nu ønsker disse opgaver på den og den måde, hvilket antal er det så, vi har brug for, siger han.

SF's mission til forhandlingerne er klar. Det handler om at købe så få fly som overhovedet muligt, siger forsvarsordfører Holger K. Nielsen.

- Derfor er det bekymrende, at regeringen lægger op til at købe hele 27 kampfly, siger den tidligere udenrigsminister i en skriftlig kommentar.

Indkøbsprisen er på 20 milliarder kroner. De samlede udgifter forventes at blive 56,4 milliarder kroner.

Den hopper Enhedslisten ikke på.

- Det virker dybt naivt, når Lars Løkke står og hævder, at han kan få 27 kampfly for 20 milliarder kroner.

- Vi har adskillige gange set, at produktionen af det skandaleramte kampfly trækker ud, og vores naboer har betalt omkring en milliard kroner stykket for det samme fly, siger freds- og forsvarsordfører Eva Flyvholm i en skriftlig kommentar.

Forsvarsforligskredsen består af Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, De Radikale, SF og De Konservative.

/ritzau/

Dagens Gossip