S kræver forklaring fra Løkke efter Ryanair-tur

Skrevet af admin

19/02/2016

Dagens topnyheder

Søndag rejste statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ifølge Ekstra Bladet til Malaga med lavprisselskabet Ryanair.

Og det falder ikke i god jord hos Socialdemokraterne, der under næste uges spørgetid i Folketinget vil afkræve statsministeren svar på en række spørgsmål.

- Det gør vi, fordi statsministeren lige har indledt trepartsforhandlinger, som jo handler om, hvordan man styrker danske lønmodtageres vilkår og det organiserede arbejdsmarked, siger folketingsmedlem Jeppe Bruus (S) til Ritzau.

- Det sender et voldsomt dårligt signal, når statsministeren sætter sig om bord i et flyselskab, der om nogen er repræsentanter for dem, der er fuldstændig ligeglade med den danske model, som underbetaler medarbejdere og ikke betaler ferie, barsel og pension.

- Det skal statsministeren selvfølgelig forklare.

Jeppe Bruus vil blandt andet have Løkke til at svare på, om han finder det modstridende at benytte sig af et flyselskab, der underbetaler sine medarbejdere og har ringe arbejdsvilkår, når statsministeren under valgkampen sidste år udtalte til DR:

- Vores arbejdsmarkedsmodel udfordres af udlændinge, der er villige til at arbejde for lavere lønninger og på vilkår, som er langt fra det, vi normalt vil definere som ordentlige. Det bliver vi nødt til at se på.

Socialdemokraterne vil også afkræve Løkke svar på, om han mener, at han med turen sender et "hensigtsmæssigt signal" til fagbevægelsen i de igangværende trepartsforhandlinger.

Spørgsmål: Hvad håber I at få ud af det - er det andet end politiske drillerier?

- Det er en ganske alvorlig sag. Manden er statsminister i det her land. Han sender da et signal om, hvad regeringens politik er. En ting er at sige, at man anerkender den danske model. Men mener man det? Det er ret alvorligt, siger Jeppe Bruus.

Flere kommuner har valgt at boykotte Ryanair. Ansatte fra blandt andet Københavns Kommune, Aarhus Kommune og Aalborg Kommune må således ikke flyve med det irske lavprisselskab.

/ritzau/