S kræver Løkke i tale om Venstres nulvækst

Men det afviser tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) med henvisning til, at Venstre blandt andet vil korrigere for pris- og lønudvikling. Derfor bør partiformand Lars Løkke Rasmussen (V) gå på talerstolen ved Folketingets åbning på torsdag og forklare, hvad Venstres nulvækst vil få af konsekvenser.

Sådan lyder opfordringen fra Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke (S).

»Nu er det på tide, at Lars Løkke melder rent ud og kommer med den reelle oplysning om, hvad nulvækst vil betyde. Det sidste år har vi prøvet at spørge og spørge, og vi har ikke fået nogen svar. Men når ti af landets førende økonomer helt uafhængigt af hinanden når til nøjagtig samme konklusion, nemlig at Lars Løkkes nulvækst vil betyde færre mennesker til at udføre velfærd på vores sygehuse, plejehjem og børnehaver, så må Løkke jo selv komme med et svar,« siger Magnus Heunicke.

Heunicke er overbevist om, at Venstres nulvækstplaner vil føre til en forringelse af velfærdsydelser som kræftbehandling, ældrepleje og børnepasning, men Claus Hjort Frederiksen afviser, at der er tale om en spareøvelse. Det handler om at få den offentlige sektor til at køre længere på literen, lyder det.

»Vi skal da hele tiden sørge for, at vi får mere for de offentlige penge. Vi tror på, at hvis man i langt højere grad konkurrenceudsætter og i højere grad lader private overtage løsningen af nogle offentlige opgaver, så vil man få den samme eller bedre service for de samme penge,« siger Claus Hjort Frederiksen til Berlingske.

De ti økonomer vurderer, at der i teorien vil være råd til samme antal offentligt ansatte, fordi Venstres version af nulvæksten er korrigeret for pris- og lønudvikling, men i praksis vil det utvivlsomt føre til færre hænder i den offentlige sektor, lyder det fra økonomerne.

Det hæfter Magnus Heunicke sig ved.

»Hvis man lever i sådan et liberalistisk eksperimentarium, så kan man jo godt indføre nulvækst. Men det gør vi jo ikke, vi lever i virkeligheden, og når der skal købes den bedste kræftmedicin til de børn i Danmark, der får kræft, så koster det penge. Og vi kan simpelthen se, at udgifterne til den bedste medicin, som har størst chance for at helbrede syge mennesker i Danmark, de stiger altså, og det er der jo ikke penge til, hvis Lars Løkke vil have nulvækst,« siger Magnus Heunicke.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen.

Dagens Gossip