S: Mælkebønders økoflugt gør det svært at nå 2020-mål

Flere økologiske mælkebønder vælger at genne de græssende køer ind i stalden og gå tilbage til konventionelt landbrug.

Og det gør det svært for regeringen at nå målet om en fordobling af det økologiske areal i 2020, erkender landbrugs- og fødevareordfører Orla Hav (S).

- Hvis udviklingen fortsætter, bliver det sværere at nå, men vi sidder heldigvis med en værktøjskasse, der kan være med til at fremme økologisk landbrug, siger han.

Orla Hav henviser til Natur- og Landbrugskommissionens forslag fra 2013 til, hvordan skånsomme produktionsformer for natur- og vandmiljø kan fremmes.

- Et af forslagene er differentiering af støttekroner fra EU i forhold til areal og dyrkningsomkostninger, og det er et af dem, vi vil kunne bringe i anvendelse, men der er også andre, siger Orla Hav.

Han kalder det træls, at flere økologiske landmænd går over til traditionel produktion.

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten skyldes udviklingen blandt andet, at EU's mælkekvoter afskaffes fra 2015. Dermed bliver det forbrugernes efterspørgsel, der i højere grad sætter rammen for, hvor meget landmændene skal producere.

For de økologiske landmænd er det dyrt skrue op for produktionen, og derfor går de over til konventionelt landbrug, hvor der for eksempel ikke er de samme krav til, at dyrene skal på græs om sommeren.

- Man vil mere hen imod markedsbårne løsninger, og der skal økologien også kunne klare sig. Det er jeg heller ikke så bekymret for, siger Orla Hav.

- Der er et marked for højprisprodukter, og det skal vi selvfølgelig sørge for, at vi kan være med til at dække også, tilføjer han.

Orla Hav nævner som eksempel, at kinesiske forbrugere gerne betaler op til 25 kroner for en liter mælk, hvis de ved, at den er kvalitetsmæssigt og sikkerhedsmæssigt i orden.

- Det er klart, at landmanden må gøre det, der er økonomisk mest rationelt i den givne situation, men når vi så alligevel gerne vil påvirke den generelle tendens, bliver vi nødt til samfundsmæssigt at tage nogle instrumenter i hænderne, siger landbrugs- og fødevareordfører Orla Hav fra Socialdemokraterne.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip