S-modstanden mod dagpengeregler breder sig

By- og boligordfører Jan Johansen (S) foreslår i en kronik i Politiken blandt andet at sænke genoptjeningsperioden fra 52 til 13 uger, og ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff (S) opfordrer til, at man ser »fordomsfrit« på alle muligheder.

»Problematikken har overrasket os alle sammen - at det er så mange, der ryger ud af dagpengene, og at det ikke er lykkedes os at vende krisen, altså at vi stadig mangler arbejdspladser. Så jeg mener, vi bliver nødt til at kigge på det igen og se, om vi ikke kan finde en løsning, der kan redde alle de mange tusinde mennesker, der står til at ryge ud af dagpengene her til sommer,« siger Rasmus Horn Langhoff.

Han vil ikke lægge sig fast på en konkret model for, hvordan man redder de mange tusinde mennesker, men peger på et par allerede fremlagte ideer, herunder Dansk Metals forslag om, at man skal kunne genoptjene retten til dagpenge gennem 13 ugers beskæftigelse.

Forsvarsordfører Bjarne Laustsen (S) mener ligeledes, at dagpengereglerne skal ændres.

»Jeg synes, man skal kigge på det. Jeg tog det selv med i min 1. maj-tale, hvor jeg sagde, at man kunne hjælpe ved at - lidt ligesom akademikerne har det, hvis de er ude i løntilskud som videnpiloter - give fuld genoptjening, selvom det er støttet arbejde,« siger Bjarne Laustsen.

»Det kunne man også udstrække til at gælde andre lønmodtagergrupper som murere, tømrere, smede og så videre, så timerne tæller med, når de er i løntilskud, aktivering eller jobrotation. Så vil de også være med til at bremse udfaldet. På den måde belønner man også de folk, der dygtiggør sig, frem for »Dovne Robert«, der ingenting får, og det er jo nok til at leve med,« siger han.

Fødevareordfører Orla Hav (S) forudser også et stort problem i den nærmeste fremtid.

»Der er ingen tvivl om, at der er et problem dagpengemæssigt, og det kommer Christiansborg til at forholde sig til på et tidspunkt,« siger han og tilføjer, at han ikke selv har opskriften på, hvordan det skal ske.

»Det har jeg stor tillid til, at regeringen kommer med på et tidspunkt.«

Nytilkomne Jesper Petersen (S), der i april gik fra SF til Socialdemokraterne, har tidligere udtalt, at regeringen bør lægge sig i selen for at minimere dagpengeproblemet. Han vil dog ikke kommentere sagen tirsdag.

»Jeg kunne godt have lyst til at sige mange ting om den sag, men det synes jeg, vi skal overlade til dem, der er ordførere på det,« siger Jesper Petersen.

Dagens Gossip