S: Muslimer skal ikke følge andre regler end dansk lov

Skrevet af admin

12/03/2016

Mest læste i dag

Muslimer skal overholde straffeloven, færdselsloven og alle de andre danske love - men der burde ikke være religiøse retningslinjer for, hvordan man skal opføre sig.

Det siger folketingsmedlemmet Mattias Tesfaye (S), som kritiserer, at en række muslimske organisationer vil lave et manifest om dansk islam.

- Folk må sætte sig sammen i alle de religiøse studiekredse, som de vil. Men vi kan ikke forlange af hinanden, at vi overholder andre retningslinjer end dem, der står i lovgivningen, siger socialdemokraten.

Fem større muslimske organisationer indkalder lørdag til debat om, hvad det vil sige at være muslim i Danmark. Tre imamer har på vegne af organisationerne skrevet en kronik i Jyllands-Posten.

Her opfordrer de til, at muslimer finder løsninger, som kan forene deres tro med det at være borger i Danmark.

Danske muslimer stammer fra et væld af forskellige lande med forskellig praksis, og der er behov for at få sat ord på, hvordan dansk islam skal være, mener imamerne.

- Vi skal ikke have religiøse retningslinjer for, hvordan man skal opføre sig, siger Mattias Tesfaye.

- Det dur ikke, at man bruger teologiske argumenter for, hvorfor man for eksempel må være homoseksuel eller ej. Det har Christiansborg besluttet, og det er der ikke nogen religion, der skal blande sig i, mener han.

Kronikken er skrevet efter den furore, som en dokumentarserie fra TV2 har skabt. I dokumentarerne, som er optaget med skjult kamera, fortæller en række imamer blandt andet om en kvinde, at hun ikke skal fortælle politiet, at hun bliver slået af sin mand.

Landets muslimske organisationer er blevet kritiseret for indtil nu at have været tavse om dokumentarerne. Men det er slet ikke andre muslimers ansvar at forholde sig til det, som nogle imamer udtaler, mener Mattias Tesfaye.

- Vi ser nogle meget konservative imamer, som bryder loven. Det må de stilles til ansvar for og eventuelt sigtes for. Men alle andre mennesker, som ikke har optrådt på den fjernsynsskærm, har intet ansvar for at tage afstand for noget som helst, siger han.

/ritzau/