S: Øremærket barsel bør indfases gradvist

"Regeringen vil øremærke op til tre måneder af den betalte barselsperiode til manden".

Sådan hedder det sig i regeringsgrundlaget, men her midtvejs i valgperioden har regeringen fortsat til gode at fremsætte et konkret lovforslag på området.

Imens viser tal fra Danmarks Statistik, at danske mænd ikke bare holder den nordiske rekord i at afholde færrest barselsdage. Mændene udbygger den også således, at de nu i snit holder 36 dages barsel.

Men nu varer det ikke længe, før SRSF-regeringen præsenterer et lovforslag, understreger Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff.

- Jeg forventer, at der inden så frygteligt længe vil blive præsenteret et lovforslag, der vil leve op til vores regeringsgrundlag, siger han.

Ligestillingsordføreren henviser til, at regeringen har afventet et særligt barselsudvalg, der nu er ved at lægge sidste hånd på sine betragtninger om øremærket barsel til mænd.

Blandt disse betragtninger er blandt andet, at den øremærkede barsel kan indfases i etaper - en idé, som Socialdemokraterne kalder "klog".

- Jeg synes, det ville være en meget klog idé med en indfasningsmodel, så arbejdsmarkedets parter lige kan nå at vende sig til en ny ordning. Men jeg kan jo ikke vide, hvordan det ender, siger Rasmus Horn Langhoff.

Spørgsmål: Kan I nå at indføre den øremærkede barsel i denne valgperiode, hvis forslaget først skal fremsættes og vedtages og indføres i etaper?

- Vi kommer i hvert fald med et lovforslag i denne valgperiode. Men det kommer jo an på, hvordan indfasningen bliver, hvornår der er valg og alverdens andre ting, siger han.

Han kalder det "trist", at danske mænd holder kortest barsel i Norden.

- Det er en trist og ærgerlig rekord, vi har i Danmark. Det er trist for mændene, og det er trist for børnene, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip