S og EL truer Tyrkiet med at lukke døren til EU

EU skal meddele Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, at EU straks stopper forhandlingerne om at optage Tyrkiet, hvis han fortsat forlanger 2745 dommere og anklagere anholdt.

Det siger Enhedslistens EU-ordfører Søren Søndergaard i en skriftlig kommentar.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at Erdogan misbruger et angreb på demokratiet til selv at gøre det samme. Retssikkerheden er en by i Rusland, hvis magthavere kan anholde dommere og offentlige anklagere, som de ikke bryder sig om, siger Søren Søndergaard.

Han støtter de danske og norske dommerforeninger, der opfordrer Danmark og EU til at lægge pres på Erdogan. Udenrigsminister Kristian Jensen (V) skal kræve, at EU klart advarer Erdogan om straks at genindsætte dommere og anklagere, mener han.

- Hvis det ikke sker, må EU meddele Erdogan, at forhandlingerne om Tyrkiets medlemskab af EU suspenderes øjeblikkeligt, siger Søren Søndergaard.

Han mener, at EU før har kritiseret Ungarn og Polen for overgreb på demokratiet. Ungarerne og polakkernes problemer er langt mindre end Tyrkiets overgreb, mener Enhedslistens EU-ordfører.

Hans socialdemokratiske kollega Peter Hummelgaard Thomsen ønsker - som dommerne - at der lægge pres på Erdogan.

- Erdogans svar på det fejlslagne kupforsøg er noget svineri, intet mindre. Jeg deler dommerforeningernes kritik. De nordiske lande og EU skal træde i karakter og rejse hård kritik af Tyrkiet, siger Peter Hummelgaard Thomsen.

Tyrkiet tager kæmpeskridt væk fra at kunne komme ind i EU, hvis de forringer retssamfundet og svækker demokratiet, mener han.

- Det kan meget vel tage en generation, før forhandlingerne igen er tilbage på sporet. Det er ud, som om Erdogan misbruger kupforsøget til at konsolidere sin magt, siger Peter Hummelgaard Thomsen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip