S og K fik efterretninger om venstrefløjen under Den Kolde Krig

Den tidligere medarbejder i den kontroversielle CIA-støttede efterretningsvirksomhed Firmaet afslører søndag i avisen, at Socialdemokraterne og Det Konservative Folkeparti fik kortlagt venstrefløjen af en hemmelig analysegruppe, der havde til formål at bekæmpe DKPs aktiviteter og sprænge partiet.

»Vi skulle simpelthen vide, hvad DKP foretog sig, hvornår de gjorde det, og hvem de var, og give det videre til politikerne,« siger filolog og tidligere rektor gennem ni år på Holstebro Gymnasium Ole Balslev, der arbejdede i Firmaets såkaldte Analysegruppe fra 1956 til 1960.

»Materialet fra aflytningerne var en del af baggrundsmaterialet, som vi anvendte. Det blev så bagefter skrevet sammen og givet videre til partilederne fra S og K, herunder daværende statsminister H.C. Hansen,« siger Ole Balslev.

Peer Henrik Hansen er koldkrigsforsker, og han kalder de nye oplysninger »nye og opsigtsvækkende«.

»Man kan næsten fristes til at sige, at de store partier i Folketinget har haft deres egen efterretningstjeneste under Den Kolde Krig, og i det omfang politikerne har vidst, hvad der foregik, rækker sagen jo langt videre end det, der hidtil har været fremme,« siger Peer Henrik Hansen til Jyllands-Posten.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip