S og V er forsigtige med at love hjælp til Frankrig

Både Socialdemokratiet og regeringen er positivt indstillede over for Frankrigs ønske om hjælp til en militær indsats mod Islamisk Stat.

I regeringspartiet Venstre betyder det dog ikke, at de er klar til at gå ind i kampen fra den ene dag til den anden. Det forklarer Statsminister Lars Løkke (V).

- Jeg vil gerne stille mig bag den franske appel til de lande, der indgår i koalitionen, som kunne yde mere. Vi tager selvfølgelig løbende stilling til, om Danmark kan yde et anderledes bidrag, siger Lars Løkke.

Derudover understreger statsministeren også, at de ikke sidder med hænderne i skødet.

For selvom Lars Løkke ikke mener, at vi for tiden har mulighed for at opfylde Frankrigs ønske om at deltage i Syrien, så gør Danmark stadig en indsats ved at have soldater i Irak, der træne irakiske soldater til at kæmpe mod Islamisk Stat.

- Det er en samle koalition. Det er en samlet kamp mod Isil (et andet navn for Islamisk Stat, red.), og efter vores størrelse udgør vi et stort bidrag.

- Vi er indstillet på fortsat at bidrage, og vi vil have F-16-flyene af sted igen. Vi er klar til at diskutere, hvilket mandat flyene skal af sted på, så de måske også kan lave operationer i Syrien, siger Lars Løkke.

Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen mener også, at det er vigtigt at støtte kampen mod Islamisk Stat, da konsekvenserne af at lade være også kan ramme Danmark.

- Når Frankrig bliver angrebet, angriber de også Danmark og alle os, der tror på frihed og demokrati.

- Det er for tidligt at sige, hvordan vi kan hjælpe. Vi bliver hele tiden nødt til at overveje, om vi kan gøre mere, og om vi har de rette redskaber, siger Mette Frederiksen.

Selvom Mette Frederiksen mener, at det er for tidligt at udtale sig om, hvad Danmark konkret kan bidrage med, så mener hun, at der er gode muligheder for en fælles europæisk indsats.

- Det siger sig selv, at vi altid ønsker et FN-mandat som udgangspunkt. Der er gang i forhandlinger og fornuftige processer er sat i gang, og det er et første skridt.

- Jeg hører positive toner fra USA, Europa og Rusland, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip