S om børnecheck: Vi bliver nødt til at rette os efter EU

Men ifølge skatteordfører for Socialdemokraterne, Thomas Jensen (S), har regeringen ingen anden mulighed end at følge en henvendelse fra EU, og desuden var det lovsjusk fra den daværende VK-regering, der er skyld i problemet.

»Vi er nødt til at ændre det her princip, da det ikke er i overensstemmelse med EU-retten, og det kunne Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti også have fået bekræftet, hvis de havde undersøgt det tilbage i 2010. Men de lavede lovsjusk med tre dages høringsfrist, og de spurgte ikke Kommissionen. Det var lovgivning på et meget dårligt grundlag,« siger Thomas Jensen.

Siden 2010 har der i Danmark været regler om et såkaldt optjeningsprincip for at modtage børnechecken. De regler omfattede også EU-borgere, men efter to domme ved EU-Domstolen i 2011 og 2013 har EU-Kommissionen fastslået, at Danmark må ændre reglerne på området.

Spørgsmål: Er regeringen bundet på hænder og fødder i forhold til at fjerne optjeningsprincippet?

»Det ville være et helt nybrud blandt de EU-positive partier, hvis vi ikke følger en henvendelse fra Kommissionen samt to domme ved EU-domstolen. Så vi bliver simpelthen nødt til at gå ind og sørge for, at dansk retspraksis kommer i overensstemmelse med de regler, der er på området.«

»Når det er sagt, skal vi ikke bare sidde på vores hænder. Vi skal fortsætte med at tage diskussionen i EU og med de andre EU-lande om, hvorvidt det er rimeligt, at man kan komme til Danmark og arbejde i kort tid og så optjene ret til børnepenge til sine børn, som opholder sig i et andet land end Danmark.«

Flere af de borgerlige partier har peget på, at det ikke er rimeligt, at man netop kan få ret til børnecheck uden at have gjort sig fortjent til det, og den bekymring deler Thomas Jensen.

»Nej, jeg synes ikke, det er rimeligt, at man kan komme som en sæsonarbejder i Danmark og optjene det her, og derfor er det er det også vigtigt for mig at understrege, at regeringen skal fortsætte med at tage diskussionen med de andre EU-lande om, hvorvidt det er rimeligt, at vi landene imellem kan komme og få adgang til de her sociale områder,« siger han.

Han peger på, at de ændrede regler ikke får stor betydning, da det drejer sig om et mindre beløb, der begrænser sig til to områder.

»Det her åbner ikke op for, at alle velfærdsgoder i Danmark er et tagselvbord fra alle udefra. Det handler kun om børne-ungeydelsen og børnebidraget, og at vi fra 2014 og frem får en ekstraudgift på omkring 15 millioner kroner om året. Det skal ses i forhold til, at vi til danske statsborgere bruger 17 milliarder kroner på børne-ungeydelsen hver eneste år,« siger han.

Dagens Gossip