S-ordfører afviser optimisme

Socialdemokraterne skatteordfører, Thomas Jensen, afviser spekulationer i Jyllands-Posten om, at regeringens togplan er baseret på alt for optimistiske prognoser om den fremtidige oliepris.

- Der vil altid være usikkerhed om olieprisen - både den ene og den anden vej. Men en generelt øget usikkerhed påvirker ikke det såkaldte middelskøn, som vi har lagt til grund for togfonden, siger Thomas Jensen.

Ifølge regeringens togplan skal danskerne i 2025 have mulighed for at fare gennem landet i nye elektriske tog med en tophastighed på 250 kilometer i timen.

De nye lyntog skal sikre en rejsetid på kun en time mellem de store byer i Danmark. Men også de regionale strækninger på Sjælland og i Jylland kan se frem til en opgradering, hvis det står til regeringens plan for fremtidens togforbindelser.

Regeringen vil finansiere togplanen til et tocifret milliardbeløb med olieindtægter fra Nordsøen.

Men ifølge det britiske Office for Budget Responsibility vil olieprisen langt fra stige så meget, som regeringen regner med, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge avisen ligger den danske vurdering af prisen på en tønde olie frem til 2020 i gennemsnit cirka 33 procent over vurderingen fra den britiske tænketank.

Thomas Jensen mener imidlertid, at det er for nemt at skabe usikkerhed om togfonden ved at henvise til en af utallige udenlandske prognoser om udviklingen i oliepriserne.

Og endnu et skøn som det fra den britiske tænketank rokker ikke ved regeringens prognose, der ifølge Socialdemokraternes skatteordfører er bundsolid.

- Provenuet til togfonden er baseret på nogle meget gennemarbejdede modeller og nogle anerkendte metoder, som både den tidligere og nuværende regering benytter, siger han.

Regeringen forventer at hente 27,5 milliarder kroner gennem den øgede Nordsø-beskatning, som skal gå til togfonden.

Venstre, De Konservative og Liberal Alliance har forladt forhandlingerne om den nye togplan, så regeringen forsøger at køre en aftale i hus med Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

/ritzau/

Dagens Gossip