S-ordfører til regioner: Drop kamp om transplantationer

Skrevet af admin

06/02/2016

Mest læste i dag

Rigshospitalet i København håber på sigt at blive det eneste hospital i landet, der skal stå for at udføre transplantationer af hjerter, skriver Jyllands-Posten.

Og det kan hospitalet og Region Hovedstaden, som driver det, godt drømme om. Men regionerne har ingen som helst indflydelse på, hvor ansvaret for forskellige behandlinger placeres, fastslår Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen.

- Det er en rivalisering mellem regioner. Men vi har politisk placeret ansvaret hos Sundhedsstyrelsen, der skal træffe beslutning med den højeste kvalitet for patienterne for øje, siger han til Ritzau.

Region Hovedstaden bakker ifølge Jyllands-Posten op om Rigshospitalets ønske. Men Flemming Møller Mortensen advarer regionerne mod at tro, at de kan påvirke en beslutning af den karakter.

- Jeg tror, det er et slag i nakken på dem selv, hvis de forsøger at virke manipulerende i de her sammenhænge. Det vil der ikke være forståelse for på Christiansborg, siger han.

Han understreger, at Socialdemokraterne har fuldt og helt tillid til, at Sundhedsstyrelsen foretager en neutral og objektiv vurdering af, hvor for eksempel transplantationer skal foregå.

Derfor deler han ikke Dansk Folkepartis ønske om, at internationale eksperter skal ind over beslutningen.

- Regionerne kan drømme, og lad dem dog gøre det. Men det er Sundhedsstyrelsen, der træffer beslutningen. Jeg mener ikke, det har nogen indflydelse, det må ikke have nogen indflydelse, og det kan en debat som denne være med til at skærpe, siger Flemming Møller Mortensen.

Regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), understreger over for Ritzau, at det ikke er alle slags transplantationer, Rigshospitalet ønsker at centralisere.

Ifølge hende er det en fejl, at nyrer er nævnt i det materiale, Jyllands-Posten har set.

/ritzau/