S-politiker advarer Corydon mod at sænke prisen på cigaretter

»Det er en rigtig dårlig idé,« siger sundhedsordføreren.

»Det flugter slet ikke med Socialdemokraternes holdning til alvoren omkring tobak. Vi har været rigtig glade for, at vi, efter vi kom i regering, har fundet flertal til at sætte prisen på tobak op med tre kroner pr. pakke, vi er rigtig glade for, at vi har fjernet 10 styks pakken,« siger Flemming Møller Mortensen, der kommer med en direkte opfordring til sin partifælle finansminister Bjarne Corydon (S), der i disse dage forsøger at lande anden del af regeringens vækstpakke med Venstre, de Konservative og Liberal Alliance.

»Det skal være, at man holder fast i det, der er Socialdemokraternes og regeringens politik i forhold til tobak, og at man skal forfølge de linjer, man allerede har lagt ud,« siger han.

Et internt notat fra vækstforhandlingerne, som Berlingske er kommet i besiddelse af, viser, at staten kan tjene 175 millioner kroner på at sænke cigaretafgifterne.

Men ifølge Flemming Møller vægter hensynet til folkesundheden højere end kroner i statskassen.

»Der dør 14.000 danskere om året som følge af tobak. 14.000 danskere. Jeg har selv arbejdet på sygehuset i rigtig mange år, og jeg har set de lidelser og de sygdomme, der kommer ud af tobaksrygning gennem livet. Den udgift, der ligger der menneskeligt, men også samfundsmæssigt, skal tages i betragtning, når man kommer med så vidtløftige forslag,« siger han.

Resultatet af første del af vækstaftalen resulterede blandt andet i billigere sodavand og øl, hvilket ifølge partierne bag aftalen, der tæller alle på nær Enhedslisten, skal være med til at mindske grænsehandlen, men billigere sodavand huer ikke den socialdemokratiske sundhedsordfører.

Spørgsmål: Er du ked af, at det nu bliver billigere at købe sodavand og øl?

»Ja, jeg synes ikke, det er nogen god vej at gå,« siger Flemming Møller Mortensen, der dog forstår, det er nødvendigt i forhold til at opnå politiske kompromisser.

»Jeg er fuldstændig enig i, at de (ministrene, red.) har prioriteret, som de har, fordi væksten er den vigtigste udfordring, landet står i lige i øjeblikket,« siger han.

Forhandlinger om anden del af vækstpakken ventes at fortsætte tirsdag. Det er forventningen, at aftalen kan lande i løbet af denne uge.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip