S-politiker: Uganda skaber giftigt miljø for homoseksuelle

Homoseksuelle har svære vilkår i Uganda. Siden 1952 under det britiske kolonistyre har det været forbudt at være bøsse eller lesbisk. Samtidig forfølges homoseksuelle især i mindre lokalsamfund.

Det konstaterer Socialdemokraternes næstformand, Mogens Jensen.

- Uganda har en lovgivning, som forbyder homoseksualitet. Så man kan straffes, hvis man er åben om det. Der er ingen tvivl om, at du kan blive forfulgt og chikaneret, hvis du er homoseksuel, især i de små samfund, siger Mogens Jensen.

Han vil ikke kommentere, at tre afviste lesbiske asylansøgere skal udvises til Uganda, da han ikke vil sagsbehandle. Men han peger på, at homoseksuelle før har fået asyl på grund af forfølgelse af deres seksualitet.

Som udviklingsminister kritiserede Mogens Jensen 22. marts 2014 under en rejse til Uganda den nye lov, som ville indføre dødsstraf for homoseksuelle, over for Ugandas sundhedsminister, Ruhakana Rugunda.

Uganda har i mange år modtaget meget dansk ulandsbistand.

- Jeg har sagt til ministeren, at Uganda har skrevet under på FN's Menneskerettighedskonvention og også på Den Afrikanske Unions Menneskerettighedskonvention, sagde Mogens Jensen dengang.

- Og jeg mener, at man som politisk leder må leve op til det, der står i konventionen, og derfor burde den her lov slet ikke være kommet.

Homoloven blev vedtaget i Ugandas parlament i december 2013, men annulleret igen af landets forfatningsdomstol i august 2014 på grund af en teknikalitet.

Ugandas almindelige straffelov, der stammer fra 1950, giver mulighed for at idømme homoseksuelle lange fængselsstraffe.

Ved sit besøg i 2014 fortalte unge ugandiske homoseksuelle til Mogens Jensen, at de blev jaget bort fra deres hjembyer.

Homofobien har flere årsager, mener han.

- Uganda overførte gamle britiske love, hvor homoseksualitet var forbudt. Så har skiftende politikere brugt homoseksuelle til at hidse befolkningen op som noget urent, der ikke hører hjemme i samfundet og skal bekæmpes, siger Mogens Jensen.

- Det har man så kunnet samle politisk popularitet på. Der er skabt et meget giftigt miljø om homoseksuelle.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip