S-retsordfører vil bremse droner ved at blokere signal

Skrevet af admin

19/02/2016

Dagens topnyheder

Socialdemokraterne er åbne over for alle løsninger, der kan forhindre, at ulovlige genstande bliver smuglet ind i de danske fængsler med droner.

Det siger partiets retsordfører, Trine Bramsen, efter at DR har kunnet fortælle, at droner i mindst to tilfælde har været brugt til at smugle genstande over fængselsmure.

- Uanset om man kaster ting ind over fængslernes mure eller sender dem ind med droner, er det helt urimeligt, og det er en adfærd, der skal stoppes, siger Trine Bramsen til Ritzau.

Ifølge S-retsordføreren er der behov for at benytte såkaldte spotjammere, som udsender bølgesignaler og kan stoppe dronerne, før de kommer ind på fængslernes område.

- Vi er sådan set åbne over for alle løsninger, der kan stoppe den uacceptable adfærd. Det handler både om, at man får overdækket udearealerne i fængslerne, og at man får indført ny teknologi, der kan blokere for både droner og brug af mobiltelefoner, siger hun.

Samme melding kommer fra Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen.

- Det her er så alvorligt, at vi ganske enkelt er åbne over for alle tænkelige muligheder, siger han.

- Når vi skal forhandle om Kriminalforsorgens økonomi i efteråret, er indsmugling et vigtigt problem. Og hvis det kan løses med jamming, skal vi naturligvis helt til bunds i det, siger han.

Fængselsbetjentene fortæller, at de er magtesløse over for kriminelle, som bruger droner til at smugle ulovlige genstande ind i fængslerne.

Ifølge forbundssekretær i Fængselsforbundet Bo Yde Sørensen vil det kræve tekniske løsninger, hvis de små og hurtige droner skal stoppes.

- Vi har ikke fysisk mandskab til at holde øje med dronerne. Nogle af vores institutioner er så store, at det vil kræve så meget personale, at det simpelthen er urealistisk at forestille sig, siger Bo Yde Sørensen.

Han peger også på, at det kan være en løsning at anvende spotjammere.

Jamming er som udgangspunkt ulovligt at benytte og kræver en særlig tilladelse fra Energistyrelsen. Spotjammere kan være problematiske, fordi de risikerer at forstyrre kritiske signaler, som blandt andet er flytrafikken.

/ritzau/