S savner fokus på kvinder i strategi for ulandsbistand

Det er de nordiske landes ansvar at sætte fokus på kvinders rettigheder i verdens ulande, og det har udenrigsminister Kristian Jensen (V) helt glemt i det netop fremlagte udkast til en strategi for ulandsbistanden.

Det mener Mette Gjerskov, der er udviklingsordfører for Socialdemokraterne.

- Hvis vi ikke går ud i verden og taler kvinders ligestilling og fortæller, at kvinder har lov til at bestemme over deres egen krop, og at de ikke skal være barnebrude og mødre som 14-årige, så er der ikke ret mange andre lande, der siger det.

- Det er os her i Nordens ansvar at råbe op, og vi er nødt til at råbe højere, når vi nu ikke har så mange penge at gøre godt med, siger hun.

I udkastet er Danmarks sikkerhed højt prioriteret.

Danmark skal investere i fred og beskyttelse i udviklingslandene, men det skal også handle om Danmarks sikkerhed, står der.

Men der er i stedet behov for en stærkere prioritering af FN's verdensmål, mener udviklingsordføreren.

- Jeg har brug for en diskussion med ministeren om, hvorvidt han har taget verdensmålene tilstrækkeligt alvorligt. For det er vigtigt, at vi får hævet kvinderne helt i top, siger Mette Gjerskov.

Ligestilling mellem kønnene er det femte af FN's i alt 17 verdensmål, som efter planen skal være opfyldt i 2030.

Udviklingsordfører for Enhedslisten Christian Juhl er også bekymret over et lille fokus på verdensmålene.

- Mange af de nye verdensmål har fået en sætning eller to i strategien. Markant er det, at mål ti om øget lighed er helt udeladt, siger han.

Hos Enhedslisten vil man se handling fra regering, inden man sætter forhåbningerne i vejret.

- Ministeren har brugt de flotteste plusord, som branchen kender - men som bekendt er det handlingerne, der tæller. Indtil nu har handlingerne ikke været opmuntrende, siger Christian Juhl og nævner besparelserne i ulandsbistanden som eksempel.

Mette Gjerskov er enig.

- Vi vil gerne se håndslag på, at det han siger, også kommer til at afspejle sig i finansloven. Regeringen har en tendens til at tale rigtig meget om nogle ting, som de så samtidig skærer ned på.

Udkastet til den nye, udenrigspolitiske strategi blev præsenteret af Kristian Jensen lørdag i forbindelse med Folkemødet på Bornholm.

Den nye udviklingsstrategi er lavet efter at regeringens såkaldte udenrigsgransker, ambassadør Peter Taksøe-Jensen, tidligere i år fremlagde sin rapport om, hvordan dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik bør føres fremover.

/ritzau/

Dagens Gossip