S-spidskandidat: Danske børnepenge skal blive i Danmark

Socialdemokraternes spidskandidat til EU-parlamentsvalget, Jeppe Kofod, mener ikke, det er rimeligt, at EU-borgere fra dag et har ret til børnecheck, som de efterfølgende kan sende hjem til familien i hjemlandet.

Det er ellers en af konsekvenserne af det lovforslag, som regeringen nu vil fremsætte for at synkronisere den danske lovgivning med EU-reglerne på området.

EU-Kommissionen henvendte sig til regeringen i sommer med en besked om, at optjeningsreglerne for at opnå danske børnepenge er i strid med EU's regler.

Det fik regeringen til administrativt at rette ind, og nu - adskillige måneder efter - kommer så selve lovforslaget om at ændre de danske regler.

Det lovforslag er der imidlertid ikke flertal for.

Enhedslisten har blandt andet krævet, at de danske børnepenge kun kan udbetales til folk, der har familie her i landet, og nu melder Jeppe Kofod sig altså i koret af kritikere af, at man kan sende ydelsen ud af landet.

- Jeg synes ikke, det er rimeligt, at man kan sende børnepenge ud af landet, eller at man kan få dagpenge fra dag et, hvis det engang skulle blive tilfældet, siger han.

- Jeg vil kæmpe for, at denne her ordning om social sikring bliver revideret til efteråret, så man sikrer sig, at man ikke kan sende penge ud af landet.

- Det kæmper jeg for, for jeg mener, at der skal være ret og rimelighed i vandrende arbejdstageres ret til velfærdsydelser, siger Jeppe Kofod, der dog understreger, at hans kritik ikke retter sig mod regeringens lovforslag.

- Vi lever i en retsstat, og derfor skal regeringen selvfølgelig følge EU-lovgivningen. Det, jeg kritiserer, er EU’s regler for børnepenge. Dem vil jeg have lavet om, siger han.

De Radikales skatteminister, Morten Østergaard, forsvarer mandag lovforslaget, blandt andet med henvisning til, at tilrejsende EU-borgere er en overskudsforretning for det danske samfund.

- Jeg er helt enig med De Radikale i, at man skal kunne vandre i EU og tage job, man er kvalificeret til. Men jeg er ikke enig i, at man bare ubetinget skal have ret til alle ydelser, siger Jeppe Kofod og fortsætter:

- Der vil jeg gerne sikre, at vi har lovgivning i EU, der sikrer, at landene selv kan sikre ret og rimelighed.

/ritzau/

Dagens Gossip