S støtter radar i stedet for F-16 fly i Irak

Socialdemokraterne afviser ikke at lade nedslidte F-16-fly erstatte af flyvevåbnets radar i den internationale koalition mod Islamisk Stat (IS).

Det siger Socialdemokraternes forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen, som fredag drøftede forsvarets mission i Irak med andre forsvarsordførere.

USA har efterlyst radaren, som kan erstatte to amerikanske Awacs-fly, der overvåger lufttrafikken over Irak og Syrien, hvor IS holder til.

- Hvis regeringen kommer med et forslag om at erstatte F 16 fly med flyvevåbnets radar, så vil vi se positivt på det, siger Henrik Dam Kristensen.

I Afghanistan har danske radar-enheder før pejlet fjendtlige missiler og kontrolleret luftrummet for at støtte civile og militære fly. Folketingets flertal ventes i efteråret at sige ja til at forlænge indsatsen mod IS.

Henrik Dam Kristensen frygter ikke kritik fra USA eller andre allierede, hvis Danmark trækker sine F-16 fly. Danske flymekanikere har advaret mod at forlænge missionen, fordi danske F-16-fly er nedslidte, og personalet er stresset.

- Det er helt efter bogen. Beslutningsforslaget gjaldt et års aktion, som udløber 2. oktober. Så vi har helt opfyldt dét, vi besluttede os for. Forsvaret og mekanikerne har præcis opfyldt det, vi bad dem om, siger Henrik Dam Kristensen.

Spørgsmål: - Men vi har før forlænget tidligere missioner?

- Ja. Det har man kunnet. Men i alliancen har man brug for forskellige ting. Man har blandt andet brug for en radar. Det er afgørende, at vi fortsætter kampen mod IS, som er en forfærdelig terrorist-organisation, siger Henrik Dam Kristensen.

Forsvarsminister Carl Holst (V) og forsvarschef Peter Bartram havde forleden besøg af USA's forsvarschef Martin Dempsey, som venter en årelang kamp mod IS.

/ritzau/

Dagens Gossip