S: Svigt af erhvervsliv at løbe fra aftaler om havmøller

Skrevet af admin

13/05/2016

Dagens topnyheder

Det duer ikke at finde penge til at dække det økonomiske hul efter den grønne PSO-afgift ved at sløjfe planlagte havvindmølleprojekter, mener Socialdemokraterne og SF.

- Vi mener ikke, man skal slække på de grønne ambitioner, og man skal slet ikke ændre på ting, som allerede er besluttet i en forligskreds. Dansk erhvervsliv skal kunne regne med de aftaler, som indgås politisk, siger finansordfører Benny Engelbrecht (S).

Regeringen vil ifølge Ritzaus oplysninger foreslå skrotning af planlagte kystnære havvindmølleprojekter som en del af finansieringen, der skal dække milliardhullet efter PSO-afgiften.

SF-formand Pia Olsen Dyhr kalder regeringens plan for katastrofal.

- Regeringen planlægger en kulsort strategi for Danmark. I stedet for at satse på grøn omstilling, der gør os selvforsynende og omstiller til vedvarende energi, der er langt billigere. Det er deprimerende, at regeringen går den modsatte vej, siger hun.

EU-Kommissionen har underkendt PSO-afgiften som traktatstridig, da udenlandske producenter ikke kan få del i støtten til vedvarende energi, og derfor skal der nu findes 70 milliarder kroner over de næste ti år.

Socialdemokraterne anerkender, at det er en bunden opgave at finde pengene, men man mener ikke, de behøver at blive taget fra de grønne områder.

- Vi synes ikke, man skal skære ned på de grønne ambitioner i Danmark, og dermed også skære ned på områder, der koster arbejdspladser, siger Benny Engelbrecht.

Hvor pengene så skal komme fra, vil Benny Engelbrecht ikke give et konkret svar på.

Finansministeriet har fremlagt modeller for, hvordan pengene kan hentes, og ordføreren forbeholder sig retten til at se, hvad regeringen har lagt sig fast på af forslag, når det fremlægges senere fredag.

- I de analyser, der ligger, er der forskellige modeller, der peger på, at man kan finde finansieringsmodeller, der ser relativt interessante ud. Og derfor vil vi godt se helt konkret, hvad regeringen foreslår, inden vi begynder at forholde os til, hvad der så skal ske, siger han.

SF er fortsat tilhænger af PSO-afgiften, der opkræves på elregningen, og minder regeringen om, at partiet også er en del af energiaftalen.

- Og regeringen kan ikke lave det her uden om forligskredsen. Jeg stiller mig meget skeptisk over for at droppe nogen vindmøllepakker. Det er det udstillingsvindue, dansk industri har til resten af verden, siger Pia Olsen Dyhr.

/ritzau/