S: Sygemeldte skal hjælpes på en nænsom måde

Han glæder sig over, at et nyt forebyggelsesprojekt blandt syge sosu-assistenter viser, at man takket være et individuelt fokus fra en såkaldt tovholder - typisk en socialrådgiver - kan få en høj andel af de syge tilbage i arbejde, frem for at de havner havne i en langtidssygemelding og måske førtidspension.

»Jeg tror ikke, det er let at ændre det system, hvor målet er, at folk bare skal i gang i en hulens fart. Det kunne være, at de skulle hjælpes i gang på en mere nænsom måde, som passer til den enkelte,« siger Leif Lahn Jensen.

»Derfor er det glædeligt at se, at forebyggelsesprojektet blandt de syge sosu-assistenter har været så effektivt,« fortsætter han.

Pensionsselskabet PenSam, forsikringsmægleren Willis og otte kommuner har gennem de seneste to år investeret i at få blandt andre syge social- og sundhedsassistenter på fode igen. Efter to ugers sygdom er de sygemeldte blevet tilbudt en tovholder, som de kan trække på hele vejen gennem systemet af myndigheder og behandlere, og dermed bliver vejen tilbage til arbejdsmarkedet nemmere og mere overskuelig. Derudover kan den syge for eksempel blive undersøgt på privathospitaler, få psykologhjælp eller rådgivning om kost og motion.

Resultaterne af de første 278 sygemeldte deltagere i projektet er ikke bare positive for de syge, men også for de kommuner og pensionsselskab, der har skudt penge i projektet. Tre ud af fire af deltagerne er hurtigt tilbage på arbejde igen, viser tal fra PenSam ifølge Ugebrevet A4.

For tilsvarende sygemeldte i en kontrolgruppe uden for projektet er det kun seks ud af ti - 59 procent - kommet tilbage i arbejde igen efter at have døjet med sygdom, fysisk nedslidning eller depression.

Dagens Gossip