S til DF: Vores vælgere er kun til låns

Ifølge den nyudnævnte gruppeformand hos Socialdemokraterne, tidligere transportminister Henrik Dam Kristensen (S), har partiet ikke i sinde at lade de andre partier løbe permanent med de afhoppede S-vælgere.

»Det er meget beklageligt, og der er grund til eftertænksomhed. Vi har mistet vælgere siden valget, og de skal jo gå et sted hen. Det er en kombination af Dansk Folkeparti og Enhedslisten - et lidt umage politiske par - der har lånt nogle af vores vælgere,« siger han.

Spørgsmål: Nu siger du »lånt«. Hvad er det I har gjort for at låne dem ud, og hvordan vil I få dem tilbage?

»Det er altid vanskeligt at påtage sig regeringsansvaret i en krisetid. Det er altid lettere, når det er opgangstider, men jeg tror, at det er det lange seje træk, som regeringen har gang i, der skal få vælgerne til at komme tilbage til os,« siger han.

Analysen er vælgervandringer er lavet af Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet for netavisen Altinget.dk, og den er foretaget på baggrund af mere end 80.000 Gallup-interviews siden valget og frem til sommeren 2013.

Ifølge Henrik Dam Kristensen er »udfordringen større«, når vælgerne helt forlader den røde blok. Han erkender, at Dansk Folkepartis vælgerrov hos Socialdemokraterne skyldes en kombination af DFs dygtighed og hans eget partis problemer med at drage DF til ansvar.

»Dansk Folkeparti har været dygtig til at lade som om, at en række af de problemer og udfordringer, vi står over for, har de ikke haft noget indflydelse på. Det gælder for eksempel på dagpengeområdet. Det blev tilrettelagt med Dansk Folkepartis initiativ og energi før valget, og der er det lykkedes Dansk Folkeparti at vaske hænder. Vi skal blive bedre til at være præcise over for Dansk Folkeparti i forhold til, hvilket ansvar de har,« siger gruppeformanden.

Spørgsmål: På en række velfærdsområder er Dansk Folkeparti enige med Socialdemokraternes politik. Er der så ikke nogle gode ting ved, at der hopper vælgere fra S til DF?

»Der er ikke noget godt ved, at nogen hopper væk fra Socialdemokratiet. Og der er ikke noget godt ved, at nogle hopper over til Dansk Folkeparti og dermed også den blå blok, som vil have en anden regering og en anden statsminister,« siger Henrik Dam Kristensen.

Dagens Gossip