S tøver med støtte til at give kommuner penge tilbage

Et fælles forslag fra Venstre-regeringen og Dansk Folkeparti sikrer, at hver en krone i det 2,4 milliarder kroner dyre omprioriteringsbidrag for næste år øremærkes til kernevelfærd i kommunerne.

Et krav, Socialdemokraterne selv har fremført. Men alligevel ved finansordfører Benny Engelbrecht ikke, om partiet vil stemme for forslaget, når det er i folketingssalen torsdag.

- Vi kan konstatere, at regeringen ikke opbakning til sin økonomiske politik fra sine støttepartier. Det er selvfølgelig en ny situation, så nu vil vi bruge tiden frem til afstemningen i morgen til at få afklaret, hvad det betyder parlamentarisk, siger han.

- Vi vil bruge tiden indtil afstemningen i morgen formiddag på at få klarhed over, hvad konsekvenserne vil være. Så vi er gået i tænkeboks.

Flere ministre har tidligere åbnet for, at omprioriteringsbidraget, der pålægger kommunerne at finde én procent i budgetterne årligt fra 2016-2019, kan bruges på skattelettelser. Men det er nu endeligt af banen for 2017.

Spørgsmål: I kan vel som socialdemokrater ikke være politisk uenige i forslaget?

- Udfordringen er, at man ikke har en afklaring for 2018 og 2019. Desuden er der nogle ret svære bløde formuleringer i den vedtagelse, der ligger. Der står, at man "bør" føre pengene tilbage - ikke at man "skal" føre pengene tilbage, siger Benny Engelbrecht.

- Vi skal ikke ende med en gummiparagraf, så pengene ender med at blive brugt til noget helt andet alligevel.

Spørgsmål: Er det ikke forsikring nok, at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) på talerstolen forsikrede, at pengene "skal" gå til kernevelfærd i kommunerne?

- Det havde været rart, hvis man havde skrevet det, man rent faktisk mente, i forslaget. Det er ikke et elevråd, vi sidder i, det er rent faktisk Folketinget.

Spørgsmål: Men forslaget ligner jeres eget beslutningsforslag?

- Det er jeg uenig med dig i. Der er ikke nogen afklaring for 2018 og 2019, og der er heller ikke nogen krav til, hvordan man fører pengene tilbage - eller hvordan man skal forhandle om det, siger Benny Engelbrecht.

Socialdemokraterne kan som Folketingets største parti alene give flertal til Venstre og DF.

/ritzau/

Dagens Gossip