S-vælgere: Thulesen matcher Thorning på troværdighed

I en ny måling, som Gallup har foretaget for Berlingske, vurderer et repræsentativt udsnit af de vælgere, der stemte på Socialdemokraterne ved sidste valg, at Thulesen Dahl har lige så stor troværdighed som S-formand Helle Thorning-Schmidt (S). Troværdigheds-vurderingen kommer i kølvandet på en række meningsmålinger, hvor Dansk Folkeparti vinder terræn fra Socialdemokraterne.

Professor og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet vurderer, at Thulesen Dahl har formået at gøre DF til en mere spiselig størrelse for frafaldne socialdemokrater.

»Mens Pia Kjærsgaard (DF) formåede at have en skarp profil på udlændingepolitikken, har Kristian Thulesen Dahl fået synliggjort Dansk Folkeparti på velfærdsområdet. Det gør, at der er rigtig mange socialdemokrater, der ikke er så bange for at skifte til Dansk Folkeparti,« siger Kasper Møller Hansen.

I S-vælgernes øjne er Kristian Thulesen Dahl fortsat langt mindre troværdig end socialdemokratiske profiler som Bjarne Corydon (S), Henrik Sass Larsen (S) og Mette Frederiksen (S), men Thulesen distancerer med længder sin forgænger, Pia Kjærsgaard.

Flere af S-vælgerne fra valget i 2011 vil formentlig stemme Dansk Folkeparti i dag, men ifølge centrum-venstre-debattøren Lars Olsen indikerer målingen, at Dansk Folkeparti har potentiale til at erobre endnu flere vælgere fra Socialdemokraterne. Han mener, at partiet befinder sig i en »eksistenskrise«.

»Jeg tror, det er en udfordring, som Socialdemokraterne skal tage meget mere alvorligt. De har haft blikket rettet mod nogle vælgere, der efterspørger en højredrejet krisepolitik. Men det er en fejlkalkule. For deres virkelige problem er, at deres krisepolitik har styrket Dansk Folkeparti og Enhedslisten og sendt rigtig store vælgergrupper hjem på sofaen,« siger Lars Olsen.

Særligt i diskussionen om den offentlige sektors størrelse har Dansk Folkeparti gjort sig attraktiv for dele af Socialdemokraternes vælgerskare. Selv om partiet har indgået en alliance med Venstre, som arbejder for nulvækst i den offentlige sektor, ønsker DF en vækst på 0,8 procent mod regeringens 0,6 procent.

Også SF-formand Annette Vilhelmsen (SF) og Villy Søvndal (SF), som topper S-vælgernes troværdighedsliste, får bedre vurderinger med på vejen end Thorning. Thornings midterplacering kan meget vel skyldes »en statsministeriel nedslidningseffekt«, mener Kasper Møller Hansen.

»Det er et typisk eksempel på, at det koster at lede. Det har det også gjort i de første år for Helle Thorning-Schmidt.«

Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, mener, at Thulesen er utroværdig, så længe han peger på Venstres Lars Løkke Rasmussen.

»Når vi hører Thulesen Dahl fortælle, at han vil have endnu mere velfærd, end vi kan finde penge til, så kan jeg godt forstå, det lyder godt. Men når han samtidig peger på Løkke, der vil have nulvækst og nedskæringer, så er det ikke troværdigt,« siger Magnus Heunicke.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip