S: Vi må ikke stikke hovedet i busken under gidselsager

Det er vigtigt, at Danmark finder ud af, hvordan myndighederne bedre kan hjælpe danske statsborgere, der tages som gidsler i udlandet.

Sådan lyder reaktionen fra Mette Gjerskov (S), efter at Enhedslisten nu har bedt om at få drøftet en af danmarkshistoriens længste gidselsager i Folketingets udenrigspolitiske nævn med blandt andre udenrigsministeren.

Som formand for nævnet hilser Mette Gjerskov en sådan drøftelse velkommen.

- Det er meget vigtigt, at vi ser på det her, og vigtigt, at vi beskytter danske statsborgere, også når de er ude omkring i verden. Nu må vi høre ministerens vurdering, før vi kan tage stilling til, hvilke politiske initiativer vi kan bidrage med, siger hun.

Arbejdsgivere er ifølge lovgivningen ikke juridisk forpligtet til at hjælpe ansatte, der udsættes for en gidseltagning.

Og den danske stat har endnu ikke i noget tilfælde sat dansk militær ind for at befri egne statsborgere, ligesom for eksempel amerikanerne har gjort det i Somalia.

Aktuelt er en dansker fra Læger uden Grænser gidsel hos oprørere i det borgerkrigshærgede Syrien. Danskeren blev taget til fange sammen med fire udenlandske kolleger i begyndelsen af januar.

Ud fra offentligt kendte sager er der siden år 2000 årligt i gennemsnit blevet taget to danskere som gidsler i udlandet. Det er blandt andet sket i Irak, Bangladesh og Colombia, mens 15 danskere har været gidsler hos somaliske pirater.

Mette Gjerskov ser frem til at drøfte forløbet om piratgidslerne i nævnet. For ifølge hende kan man ikke se bort fra problemet.

- Vi skal ikke bare stikke hovedet i busken og regne med, at det ikke sker mere. Sagen om de seks søfolk er dybt ulykkelig. De folk er kommet hjem med ar på sjælen for livet, der kan ikke siges andet end grimt om det, siger hun og tilføjer:

- Medarbejdere, der tager ud i verden, hvad enten de arbejder som søfolk eller andet, skal være klar over deres rettigheder, og hvad de kan forvente. Omvendt må både ansatte og virksomheder være klar over risikoen ved at rejse i verdens brændpunkter.

Ifølge Mette Gjerskov bliver det aldrig nok at have en blind tiltro til, at myndighederne kommer og redder én.

- Folk tror lidt, at man kan rejse ud i verden, og så klarer den danske stat nok skærene. Men der er altså områder, hvor vi ikke kan hjælpe så meget.

/ritzau/

Dagens Gossip