S vil have åbenhed om partistøtte-millioner

Socialdemokraterne melder sig nu klar til at ændre de omstridte regler om partistøtte, og regeringspartiet er også positiv over for at offentliggøre, hvor mange penge fagbevægelsen hvert år hælder i S-kassen.

Det skriver Berlingske.

- Vi mener, at der er behov for at se på reglerne. De har mere end 20 år på bagen og var egentlig ret progressive for 20 år siden, men nu er det tid til, at man reviderer dem for at sikre mere åbenhed, siger Socialdemokraternes partisekretær, Lars Midtiby, til Berlingske.

Han siger, at der er "opstået en voksende mistillid" blandt vælgerne over for partistøtten, og derfor vil Socialdemokraterne nu have mere åbenhed.

Ifølge de nuværende regler er partierne ikke forpligtet til at offentliggøre, hvor mange penge de får tilsendt fra virksomheder, interesseorganisationer eller private donorer.

De uigennemsigtige regler har i løbet af de seneste år udløst kritik fra både Europarådets antikorruptionsenhed, Greco, og Transparency International, skriver Berlingske.

Lars Midtiby tror på en bred politisk aftale om nye regler inden næste folketingsvalg, og han mener, at alle pengestrømmene skal offentliggøres.

- Ja, det er naturligt, at det er noget af det, der skal indgå i drøftelserne. Der er ikke nogle ting, som vi på forhånd udelukker og siger: Det vil vi ikke være med til at diskutere.

- Vi er åbne over for at se på hele pakken for at sikre øget åbenhed, siger han til avisen.

Venstre er i udgangspunktet positive over for nye regler om partistøtte. Men partiet kræver, at et nyt regelsæt også omhandler den indirekte støtte til partierne.

Venstres næstformand, Kristian Jensen, nævner som eksempel "Skævt-kampagnen" fra fagforbundet 3F, som ifølge Venstre var skjult støtte til S, da den gik i kødet på den forhenværende VK-regering, skriver Berlingske.

/ritzau/

Dagens Gossip