S vil ikke gøre forskel på unge og ældre ledige

Men det er et misforstået hensyn, mener Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen (S).

»Når man står til rådighed på arbejdsmarkedet, så skal man i gang så hurtigt som muligt, uanset hvor gammel man er. Og en af de måder, man kan komme i gang på, er via nytteindsatsen. Det er en måde at komme tættere på arbejdsmarkedet på,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Ugebrevet A4 har spurgt 3.604 respondenter om deres holdning til at sende ledige i nyttejob. Og blandt dem mener et stort flertal, at man skal gøre forskel på unge og ældre. 86,5 procent erklærer sig positivt indstillede over for at lade kontanthjælpsmodtagere mellem 18 og 30 år udføre et nyttejob, mens kun lidt under hver tredje af de adspurgte, 29,9 procent, mener, at det samme skal gælde for ledige over 60 år.

Den holdning skyldes en opfattelse af, at mange danskere stadig har en forventning om, at folk, der har rundet 60 år, er svækket af alderdom, vurderer velfærdsforsker og professor Bent Greve fra Roskilde Universitet.

»Der er en opfattelse af, at de gamle har leveret, og derfor er de i gammeldags forstand værdigt trængende. Vi stiller færre krav til dem, og de har mere ret til at få en offentlig forsørgelsesydelse,« siger han til A4.

Men hvis blot man tager hensyn til den enkeltes mulige skavanker, er der ikke noget til hinder for, at også ældre sendes i nyttejob, mener Leif Lahn Jensen.

»Man må selvfølgelig tage hensyn til alderen, inden man sender folk i nyttejob. Man må give dem nogle nye kompetencer og give dem et job, hvor de ikke bliver fysisk nedslidte. Det drejer sig ikke om at jagte de her mennesker, det handler om at hjælpe dem i gang igen, uanset alder.«

»Hvis man står til rådighed, så er det jo fordi, man gerne vil have et arbejde. Og det vil de vel også, selvom de er omkring 60,« siger han.

Dagens Gossip