S vil mindske dagpenge-regning til de ledige

Socialdemokraterne konkretiserer nu partiets ønsker til de kommende forhandlinger om ændringer af dagpengesystemet.

Det sker efter, at dagpengekommissionen mandag har foreslået, at ledige fremover kan få tre års dagpenge i stedet for de nuværende to, hvis man selv optjener det gennem eksempelvis småjobs.

Det koster penge, men da kommissionens opgave var at finde ændringer, der samlet set ikke koster statskassen noget, så skal pengene hentes et andet sted.

Det sker ved at skære i de lediges ydelser gennem otte såkaldte karensdage, hvor man ikke modtager en krone. Det afviser fagbevægelsen, der var en del af kommissionen, og det er også her, at Socialdemokraterne nu sætter foden ned:

- Antallet af karensdage ser voldsomt ud, og det er vi skeptiske overfor, siger partiets gruppeformand Henrik Sass Larsen.

- Vi har noteret os, at et mindretal i kommissionen (fagbevægelsen, red.) skønner, at der er en manko på 600-700 millioner kroner, hvis man vil nedbringe antallet af karensdage, siger Henrik Sass Larsen.

Spørgsmål: Er I så parate til at finde et beløb i den størrelsesorden fra andre områder?

- Vi vil ikke lægge os fast på et bestemt beløb før forhandlingerne. Men mon ikke, at der er tale om et trecifret beløb. Pengene kan man jo finde ved at kaste et kærligt blik på det råderum på 1,7 milliarder kroner, som regeringen selv opererer med, siger han.

Spørgsmålet er nu, om Dagpengekommissionens forslag i sidste ende kan føre til en politisk aftale på Christiansborg.

Et flertal på Christiansborg - med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti som de største partier - har meldt sig parat til at bruge flere penge på dagpengeområdet.

Men Socialdemokraterne vil have regeringspartiet Venstre med i en aftale. Og Henrik Sass Larsen tror da også på, at det vil ske, selvom Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, har kaldt et dyrere dagpengesystem for "en helt forkert vej".

- Vi ser ikke for os, at der skal laves en aftale uden om regeringen, og mon ikke også, at Venstre er med på det, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip