S vil overveje at gøre tobak mindre synligt

»Rygning er et problem, der er svært at overdrive betydningen af. Det er vores største enkeltstående sygdomsudvikler,« siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

Han vil gerne overveje forslaget om gøre tobaksvarer mindre synlige i butikkerne, så cigaretterne eksempelvis gemmes væk under disken eller i lukkede skabe.

»Island og Norge har indført mindre synlighed af tobak, og forebyggelseskommissionen nævnte det i 2009. Det er en mulighed, vi er opmærksom på,« siger Flemming Møller Mortensen.

Forslaget om at gøre pakningerne helt ensartede, hvor mærke og firmanavn kun fremgår med små bogstaver, er han heller ikke afvisende over for.

»Australien har eksempelvis indført neutrale pakninger, og det synes jeg, vi skal vurdere effekten af,« siger Flemming Møller Mortensen.

Han mener dog også, de allerede indførte stramninger skal have tid til at virke. Det er heller ikke givet, at der vil være flertal for yderligere stramninger, påpeger den socialdemokratiske sundhedsordfører.

»Man skal også se på, hvad der er politisk gangbart. Sidst lod det sig ikke gøre at få et bredt flertal for at revidere rygeloven. Ikke et eneste af de borgerlige partier ville tage et ansvar, da vi ville bringe overensstemmelse mellem at man ikke må sælge tobak til unge under 18 år, men gerne må ryge i skolegården fra man er 16 år,« siger Flemming Møller Mortensen.

»Det gennemførte partierne bag regeringsflertallet, men vi vil helst have brede forlig om sådan noget, så man ved, at en eventuel ny regering ikke bare ruller det tilbage. Det er også sådan noget, man tænker på, når man går med nye tanker om det at bringe tobaksforbruget ned,« siger han.

Dagens Gossip