S vil stoppe udlændinges SU-turisme med mere kontrol

Der skal sættes en stopper for den kraftige stigning af unge fra EU, særligt østeuropæere og herunder rumænere, der rejser til Danmark for at studere og modtage SU. Det mener Socialdemokraterne.

Der er nemlig tale om misbrug af systemet i form af, hvad partiet kalder for SU-turisme.

TV2's program "Operation X" afslører torsdag, hvordan også danske virksomheder udnytter disse ofte dårligt stillede udenlandske studerende til at arbejde for den halve løn eller helt gratis.

- Reglerne fungerer ikke efter hensigten, og regeringen bør udvise ansvarlighed og reagere på det, siger politisk ordfører for Socialdemokraterne Nicolai Wammen.

Partiets uddannelsesordfører, Mette Reissmann, stemmer i:

- Vi ønsker ikke, at vores system bliver brugt forkert, og vi ønsker ikke, at kvaliteten falder på de engelsksprogede uddannelser, siger hun.

Derfor præsenterer partiet nu tre konkrete initiativer i et nyt udspil i kølvandet på TV2's afsløringer, som skal være med til at imødegå SU-turismen og udnyttelsen af de svage studerende.

Det inkluderer øget kontrol med uddannelsesstederne og en klarlægning af de studerendes beskæftigelsesmønstre.

Derudover skal det undersøges, om der kan indføres højere grad af brugerbetaling inden for EU-retten, og om de studerende, der kommer til Danmark, kan betale tilbage i form af arbejdskraft efter endt uddannelse.

Til sidst skal det undersøges, om man eventuelt skal lukke nogle uddannelser, der bevidst søger disse studerende med henblik på at fylde klasselokalerne for at få taxametergevinst.

For ifølge Mette Reissmann er det langt fra alle uddannelsesinstitutioner, der er belastet af SU-turismen.

- Det går rigtig godt med vores udenlandske studerende på kandidatuddannelserne. Der har vi ikke den samme problematik, som vi ser på de engelsksprogede erhvervsakademier, siger uddannelsesordføreren.

Hun mener, at SU-turismen kan stoppes, hvis de tre initiativer bliver implementeret.

- Det er jeg helt overbevist om. Når først vi begynder at stille de krav, som ligger i vores udspil, vil det også øge kvaliteten på de enkelte uddannelser, siger Mette Reissmann.

/ritzau/

Dagens Gossip