Så er det afgjort: Nye tobaksregler i EU - men lakridspiben overlever

- Lakridspiben lever.

Det fastslår det socialdemokratiske medlen af EU-parlamentet, Christel Schaldemose, i dag overfor dagens.dk, samtidig med at EU nu har vedtaget nye tobaksregler.

- Det forslag om imiterede tobaksprodukter forsvandt ud i processen. Fornuftigt nok. Men vi har fået nye værktøjer til at forebygge at unge tænder deres første smøg, og jeg er meget tilfreds, siger Christel Schaldemose til dagens.dk.

EU's tobaksregler har været på Europa-Parlamentets dagsorden siden 2009. Baggrunden er, at stadig flere unge ryger, og 700.000 EU-borgere dør hvert år af rygning.

- I Danmark alene er det tal 14.000. Desuden ved vi, at 70 procent af alle rygere begynder at ryge, før de fylder 18 år. Af de triste grunde har vi været en række parlamentarikere, der har presset hårdt på for at få ændret EU's tobaksdirektiv.

- Den gode nyhed er, at vi i dag stemmer om nye og forbedrede regler om tobak. De giver nye værktøjer til at forhindre børn og unge i at tænde den første smøg. Reglerne er livsnødvendige for fremtidens folkesundhed i Danmark, men samtidigt fører de ikke klapjagt på voksne, garvede rygere, som har taget et aktivt valg om at ryge, mener Christel Schaldemose.

Og hun er godt tilfreds med resultatet. Selv om det har holdt hårdt.

- Tobaksindustrien har været ualmindelig aktiv. Først ved at påvirke EU-Kommissionen i dens arbejde med i det hele taget at lave udkastet til de nye regler. Dernæst ved at tæppebombe medlemmer af Europa-Parlamentet med mails, mødeforespørgsler og tobaksæsker. Og til sidst ved at sidde som blind makker under slutforhandlingerne om den endelige lovtekst.

- Til trods for det massive pres har den sunde fornuft sejret. Den fornuft der handler om, at vi som politikere og samfund har en kæmpe forpligtelse til at beskytte vores børn og unge mod rygning. Større advarsler, færre skadelige tilsætningsstoffer, færre muligheder for cigaretproducenterne til at lokke med farver og former på pakkerne og forbud mod smagsstoffer som vanilje, chokolade og lakrids er blot nogle af de værktøjer, vi nu har skabt. Jeg er umanerlig stolt af aktivt at have bidraget til, at vi bedre kan forebygge børn og unges rygning. Derfor er det med både lettelse og glæde, at jeg i dag stemmer ja til de nye regler, lyder det fra Christel Schaldemose.

Dagens Gossip