Så fantastisk er hun: 110-årig holocaust-overlever nomineret til en Oscar

Alice Hertz Sommer var 39 år, da hun blev sendt til koncentrationslejret Theresienstadt sammen med sin søn. I dag er hun 110 år og verdens ældste pianist og holocaust-overlever.

Gennem sit lange liv og de hårde prøvelser har hun bevaret en optimistisk og livsglad indstilling, og hun spiller også stadig klaver, for musikken er selve livet for Alice.

Filminstruktøren Malcom Clarke har lavet dokumentaren "The Lady in Number 6" om Alice Hertz Sommer. I filmen, som er nomineret til en Oscar, fortæller Alice om sine oplevelser, og hvordan musikken har holdt hende i live.

LÆS OGSÅ: Det sidste billede knuser dit hjerte: Ægtepar fotograferet i haven år efter år

Den 26. november 1903 blev Alice Hertz Sommer født i Prag. Hendes evner som pianist sendte i 1942 den jødiske kvinde til Theresienstadt, en lejr som nazisterne brugte til at vise resten af verden, hvor godt de behandlede jøderne.

- Jeg vidste, vi skulle spille for at overleve. Jeg tænkte, når vi kan spille, så kan det ikke være så forfærdeligt, fortæller den 110-årige.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

I løbet af tiden i koncentrationslejren spillede hun mere end 100 klaverkoncerter, og hun spillede alle Chopins værker fra hukommelsen uden brug af noder. Hendes søn Rafael kom i lejrens børnekor og hjulpet af sin mors tro og musikken, overlevede han også nazisternes rædselsregime.

- Musik er godt - især i hårde tider, hvor man virkelig mærker livet, fortæller den livlige kvinde, som stadig sætter sig ved klaveret, går i conversesko og hver uge får besøg af andre holocaust-overlevere, som hun har hjulpet.

Se den livsbekræftende video med Alice Hertz Sommer herunder: 

Dagens Gossip