Så farlige kan energidrikke være for dig

Hvad gør man, hvis man har sovet elendigt og virkelig har brug for at præstere på arbejde eller på fodboldbanen?

Eller hvis man står i byen og er lidt træt i det fredag nat, men virkelig gerne vil have kræfter til at feste videre?

Man kaster da nogle dåser Red Bull eller andre former for energidrik i kæften! I Danmark drikker vi ligesom i mange andre vestlige lande flere og flere energidrikke.

Spørgsmålet er, om det smart? Det kommer an på, hvor meget man indtager, lyder budskabet fra fra Marta Axelstad Petersen, der er forsker ved DTU Fødevareinstituttet.

Han beretter, at hvis voksne holder sig til at indtage under 400 mg koffein om dagen, så ser det ud til, at man undgår skadelige effekter.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse mere om energidrikke, og hvordan de påvirker kroppen.

400 mg svarer til indholdet i cirka fem dåser energidrik på en kvart liter – eller fire gode kopper kaffe. Der skal altså en del til, før et rask, voksent menneske løber ind i kvaler på grund af Red Bull. Men! For der er et stort men.

Energidrikke kan ramme nogle mennesker ekstra hårdt – og hvis du er én af dem i risikozonen, er det oven i købet sandsynligt, at du ikke ved det i forvejen.

Læs også hos Videnskab.dk: Cola, kaffe eller energidrik – hvad virker bedst?

- Ny forskning viser, at personer, som er genetisk prædisponeret for hjerteproblemer, kan have en øget risiko for hjertestop ved indtag af energidrikke. Og meget ofte er problemerne udiagnosticerede, bemærker Marta Axelstad Petersen.

Den franske sundhedsstyrelse ANSES – ‘French agency for food, environment and occupational health and safety’ – har netop lavet en gennemgang af risikoen ved at indtage energidrikke.

ANSES vurderer, at 1 ud af 1.000 mennesker ikke ved, at de genetisk er sat sammen, så de har en højere risiko for at falde om af hjertestop, hvis de hælder en masse koffein i kroppen.

Læs også hos Videnskab.dk: Advarsel: Bland ikke alkohol og energidrikke

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip