Så mange kræftramte er fejlbehandlet med overdosis af kemo

I alt 99 patienter, ramt af prostatakræft, er blevet fejlbehandlet med for høj dosis kemomedicin i Odense, Vejle og Aarhus, oplyser Region Midtjylland og Region Syddanmark. Der er ikke konstateret fejl i de tre øvrige regioner.

Tre kan være døde af fejlbehandlingen i Aarhus, mens der hverken kan spores dødsfald eller flere bivirkninger på grund af for meget medicin på Sygehus Lillebælt eller Odense Universitetshospital.

Patienterne led af prostatakræft og blev i 2012 og 2013 behandlet med stoffet cabazitaxel i doser, der har været 16 procent større end ordineret.

- Leverandøren har ændret dosis i flaskerne, fordi der skulle være plads til spild, så man er sikker på, at patienten fik den rigtige mængde. Det fremgår af en produktvejledning, som vi så overser, siger sundhedsdirektør i Region Syddanmark, Jens Elkjær, til Ritzau.

28 kræftpatienter er blevet behandlet med for meget kemoterapi på Aarhus Universitetshospital, og her kan tre patienter være døde af overmedicineringen, oplyser Region Midtjylland.

På Odense Universitetshospital har de fundet frem til 46 patienter over en toårig periode, og i Vejle har 25 patienter formentlig været udsat for en for høj dosis.

Sundhedsstyrelsen har sendt vejledninger ud for den korrekte dosis af medicinen, men den har lægerne ikke set i tide, erkender direktør på Odense Universitetshospital Henrik Willadsen.

- Vi må erkende, at vi ikke har været opmærksomme nok på dosisændringen, og vi kunne have opdaget det før, hvis vi havde været mere omhyggelige med at læse udmeldingerne fra Sundhedsstyrelsen, siger Henrik Willadsen.

- Derfor har vi ændret vores procedure, så vi kontrollerer den her type udmeldinger mere præcist, så den her type fejl ikke kan forekomme fremover, siger han.

Samme procedure er også ændret på de andre hospitaler.

Region Syddanmark vil nu se nærmere på, om man kan forfølge leverandøren, fordi de ikke har informeret godt nok om dosisændringen.

Men det er sikkert, at hvis patienterne har lidt skade, så kan de få erstatning, lyder det.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip