Så meget betyder din kondi som ung

Forskere fra Umeå universitetet i Sverige har fremvist en kobling mellem en persons fysiske udholdenhed ved 18-årsalderen og risikoen for hjerteinfarkt, altså en blodprop i hjertet, 30-40 år senere.

Teenagere med god kondition ved indgangen til voksenlivet har betydelig lavere risiko for at blive ramt af en sådan alvorlig hjertehændelse.

Det skriver det norske nyhedssite forskning.no ifølge Videnskab.dk: http://videnskab.dk/krop-sundhed/god-kondi-som-ung-lav-risiko-blodprop-s...

»Vi ser en stærk forbindelse mellem de to,« siger professor Peter Nordström.

En sammenligning af de bedst og dårligst trænede 18-årige, hvad angår kondition, viser, at de sidstnævnte havde mere end dobbelt så stor risiko for blodprop senere i livet. Det skriver forskerne i tidsskriftet European Heart Journal.

Mændene i studiet blev fulgt i 34 år i gennemsnit, indtil januar 2011, eventuelt til de enten fik en blodprop eller døde. Forskerne justerede for BMI, alder samt år og sted for mændenes session til militæret.

Læs også hos Videnskab.dk: Aktive unge bliver lykkeligere voksne

Men: Det hjælper muligvis ikke kun at træne, man bør også holde et øje på vægten gennem årenes løb, konkluderer forskerne bag det nye studie.

»Selvom man er i vældig god form, ser dette ikke ud til at kompensere fuldt ud for overvægt eller fedme med hensyn til infarktrisikoen,« siger Peter Nordström.

Trænede voksne med et kropsmasseindeks (BMI), som svarer til overvægt eller fedme, havde nemlig højere risiko for infarkt end utrænede, tynde og normalvægtige mænd.

Læs også hos Videnskab.dk: Vægttab uden træning – en realitet i nær fremtid?

Professoren mener, at fundene peger mod, at det kan være vigtigere ikke at være overvægtig eller fed end at have en god kondition.

»Men det er endnu bedre, hvis man både er normalvægtig og i god form,« udtaler Peter Nordström i en pressemeddelelse.

Peter Nordström påpeger, at studiet viser en sammenhæng mellem god kondition og lavere blodpropsrisiko. Med et sådant design er det ikke muligt at sige, at det faktisk er træning, som giver effekten.

»Forholdet mellem fysisk form og hjertesygdom er komplekst og kan påvirkes af faktorer, som vi ikke har undersøgt i dette studie,« siger professoren.

Af Videnskab.dk

Dagens Gossip