Så meget har krisen kostet Danmark

Raslende boligpriser, konkurser, høj arbejdsløshed og faldende forbrug.

Selvom de seneste års mange krise ofte bliver kaldt »finanskrisen«, så har den bestemt ikke kun haft konsekvenser for den finansielle sektor.

Den har også kostet samfundsøkonomien dyrt - rundt regnet 200 milliarder kroner, konkluderer det såkaldte Rangvid-udvalg i sin netop fremlagte rapport: »Den finansielle krise i Danmark -årsager, konsekvenser og læring.«

BNP-vækst 2,25-2,5 lavere pga. krise

Tallet kommer udvalget frem til ved at se på det samlede fald i den samlede produktion, BNP i kølvandet på krisen. 

Nationalbanken har skønnet, at den årlige BNP-vækst i Danmark i hvert af årene fra perioden fra 2009 til 2013 i gennemsnit ligger 2,25-2,5 procent under det niveau, det ville have været, hvis krisen ikke var opstået.

»Det giver et samlet akkumuleret produktionstab over de fem år på omkring 12 procent af BNP. Det svarer til 200 milliarder kroner. Derudover er den offentlige gæld blevet forøget krisen, og arbejdsløsheden er steget, men den er dog fortsat relativ lav,« skriver udvalget i rapporten.

Udover de 200 milliarder kroner, som krisen altså har kostet den generelle samfundsøkonomi, har de danske pengeinstitutter samlet bogført nedskrivninger i perioden fra 2008-2011 på 147 milliarder kroner.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip