Så meget tjener en direktør i gennemsnit

Mens enkelte direktører sidste år gik ned i løn, steg den gennemsnitlige direktørløn i landets største selskaber hele otte gange så meget som lønnen til medarbejderne på de samme virksomheder.

Det viser en analyse, som Ugebrevet A4 har foretaget af lønforholdene i ti af Danmarks største virksomheder fra det såkaldte C20-indeks, der består af landets største virksomheder.

I de ti selskaber, som er med i analysen, steg medarbejderne i gennemsnit 1,3 procent i løn i 2012. Direktørerne fik til sammenligning 11 procent mere ind på lønkontoen. Det viser regnskabstal, som revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers (PwC) har indsamlet.

I dag tjener en direktør for et af selskaberne i det såkaldte C20-indeks i gennemsnit 11,1 millioner kroner om året. Det voksende løngab bekymrer LOs cheføkonom, Jan Kæraa Rasmussen.

»Tallene viser, at lønudviklingen er blevet mere uretfærdig de senere år. Det er værd at hæfte sig ved, at en topdirektør i 1983 kunne hente en løn, der var cirka syv gange højere end en industriarbejders, og i 2006 mente aktionærerne, at en direktør skulle have 15 gange de almindelige medarbejderes løn. Den gennemsnitlige aflønning på 11,1 millioner kroner sidste år svarer til cirka 30 LO-ansattes løn i de samme virksomheder,« siger Jan Kæraa Rasmussen til Ugebrevet A4.

I centrumvenstre-tænketanken Cevea mener direktør Kristian Weise, at det er vigtigt, at løngabet ikke vokser sig for stort.

»Selvfølgelig er det ikke sundt at have så stor en forskel i lønudviklingen hos topcheferne og de almindelige medarbejdere. Hverken ud fra et samfundsmæssigt eller virksomhedssynspunkt. Vi ved, at stor ulighed skaber svagere samfund, der er mindre stabile, og den sociale tillid forsvinder,« siger Kristian Weise.

BNB

Dagens Gossip