Så store tab er der stadig på boliger

Boligmarkedet har vist sig at være en økonomisk lumskebugt i de senere år. For de boligejere, der købte på toppen af pris-rutchebanen i henholdsvis 2006 for lejligheder og 2007 for huse, er der stadig langt tilbage til købspriserne.

Det viser tal fra Nordea Kredit:

"Tager man udgangspunkt i den mest uheldige huskøber, som købte et hus på toppen i maj 2007 til 1 mio. kroner, så var det hus på bunden i december 2011 kun 792.100 kr. værd. I dag kan det sælges for 845.900 kr. Tager man derimod udgangspunkt i den mest uheldige lejlighedskøber, som købte en lejlighed til 1 mio. kroner, da prisen på sådanne toppede i juli 2006, så kunne han på bunden i februar 2009 sælge lejligheden for 695.700 kroner. I dag kan lejligheden sælges for 819.100 kroner," konstaterer boligøkonom Lise Nytoft Bergmann.

Tallene er beregnet, efter lejlighedernes priser faldt med 1,8 procent i juni, mens husene steg med 1,8 procent i gennemsnit. Der er dog stadig tale om, at lejlighederne over det seneste år er steget tre gange så meget i pris som husene."Selv om det overordnede billede fortsat er, at prisudviklingen på ejerlejligheder suser fra husene, så vil de mest uheldige boligejere fortsat være at findes blandt ejerne af lejligheder, simpelthen fordi lejligheder forsat har mest at indhente i forhold til de priser boligerne blev handlet til på pristoppen," konkluderer Lise Nytoft Bergmann.

Alle boligøkonomerne forventer dog, at priserne nu vil fortsætte opad - også selv om lejlighedspriserne i juni tog et lille dyk. Nordea forudser, at prisstigningerne vil være størst for både lejligheder og huse i eller tæt på de store byer.

I Nykredit sætter boligøkonom Joachim Borg Kristensen præcise tal på sine forventninger:

"For 2013 forventer vi således en samlet husprisstigning på 0,9 procent, som vil stige til 2,1 procent i 2014. Fremgangen på ejerlejlighedsmarkedet forventes at fortsætte, om end prisstigningerne vil tage af i styrke. Vores prognose peger på stigninger i ejerlejlighedspriserne for landet som helhed på 4,1 procent i 2013 og 3,5 procent i 2014," skriver han.

Dagens Gossip