Sådan ændrer SF dagpenge udenfor regeringen

* SF tager afstand fra Carsten Koch-udvalget, som S-R-SF-regeringen har bedt udforme et dagpengeudspil i foråret 2015.

"Oplægget er imidlertid, at nye forslag ikke må koste penge. Derfor bliver det umuligt at lave et system, der giver tryghed og et fleksibelt arbejdsmarked. SF foreslår derfor, at der allerede nu laves tiltag, der forbedrer dagpengesystemet", skriver partiet i sit dagpengeudspil.

* Fremover kan ledige genoptjene dagpenge på et halvt år mod nu et års arbejde. Dermed halveres genoptjeningsperioden.

* Ledige skal kunne få dagpenge i 2+1 år - to år på dagpenge og et år på den lavere arbejdsmarkedsydelse, som SF vil gøre permanent. Fra 2015 får ledige efter reglerne kun ydelsen i trekvart år mod nu et år. SF vil fastholde perioden på et år.

* Den halverede genoptjeningsperiode koster ifølge SF statskassen 190 millioner kroner i 2015. Det passer ikke, siger De Radikales gruppeformand, Christian Friis Bach. Han sætter regningen til 600-700 millioner kroner for de samlede udgifter.

* SF vil betale regningen for dagpengeudspillet ved at fjerne landbrugets lempelse af jordskatter. Det giver 350 millioner - eller godt det halve beløb efter tilbageløb det vil sige, når der indregnes de afledte virkninger af, at folk ændrer adfærd efter indgrebet.

/ritzau/

Dagens Gossip