Sådan bliver prisen på drømmelån

Dermed skal den lange rente kun falde med ca. 0,1 procentpoint, før 3-procents lånene ryger over kurs 100 og lukker for udstedelse. Og i så fald skal realkreditinstitutterne beslutte, om de vil åbne en 2,5-procents 30-årig serie, eller om de vil nøjes med 3-procents lån med mulighed for afdragsfrihed, der ligger rundt regnet et point lavere i kurs.

Men hvis Nordea Kredit vælger at åbne for et 2,5-procents lån, så forventer boligøkonom Lise Nytoft Bergmann en kurs på mellem 95,5 og 96.

Lise Nytoft har beregnet besparelsen, hvis man konverterede fra et lån på 1 mio. kr. med en rente på 4 procent til lån med en rente på 2,5 procent.

Det vil give et fald i ydelsen efter skat og inklusive bidrag på 140 kr. til 3.970 kroner, hvoraf de 2.100 er afdrag, hvilket er 570 kr. mere end på det oprindelige lån.

Restgælden vil til gengæld være steget med 70.000 kr. på grund af kurstabet.

»Det vil ikke kunne betale sig at konvertere fra et 3-procents lån eller et 3,5 procents lån til et 2,5 procents lån, med mindre man gør det med spekulation for øje. Det kommer vi ikke til at anbefale,« oplyser Lise Nytoft Bergmann.

I Realkredit Danmark forventer cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig ikke, at 3-procents lånene er lige på nippet til at lukke i dag.

»Som udgangspunkt forventer vi det ikke. Men i de kommende dage skal der ikke så meget til i nyhedsstrømmen, før 3-procenterne lukker, og så skal vi finde ud af, hvad vi gør,« siger han.

Overvejelserne går på, om den historisk lave rente kun kommer til at vare i kort tid og dermed efterlader 2,5 procents lånene som en lille obligationsserie, der ikke bliver særlig likvid, eller om kunderne må nøjes med afdragsfrie 3-procents lån eller alternativt tage 20-årige lån med en pålydende rente på to eller 2,5 procent.

De afdragsfrie lån koster ikke højere bidragssatser, med mindre afdragsfriheden bruges, og Christian Hilligsøe Heinig vurderer, at mange kunder vil foretrække den afdragsfrie version af 3-procents lånene frem for de 20-årige lån med den lavere rente.

»Vi har oplevet, at danskerne ikke er så glade for kurstab, så selv om 2,5-procents lånene var åbne i kurs 95, så ville mange nok vælge 3-procents lånene og bare lade være med at bruge afdragsfriheden,« siger han.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip