Sådan får du bedre søvnkvalitet

Urolige ben. Irriterende sengetøj. Tanker som myrekrig. Hamrende hjerte, mens du vender dig, drejer dig, ryster puden og tænker på alt, fra deadlines til døden, inden du kigger på uret igen, blot for at konstatere, at tiden heller ikke sover, og en ny dag truer lige om lidt sammen med udsigten til sorte rande under øjnene.

Du kan ikke sove. Og du er ikke den eneste. Faktisk oplever op mod 40 % af os at have søvnproblemer i ny og næ. Der er som sådan intet alarmerende i en enkelt nat, hvor du ikke kan sove, men sker det tilbagevendende, så skal du lige stoppe op. For søvnløshed kan have store konsekvenser for din livskvalitet og dit helbred.

LÆS OGSÅ: 7 tegn på, du mangler søvn – se dem på femina.dk

- Den nyeste forskning viser, at det er direkte skadeligt for sundheden. Manglende søvn kan nedbryde immunforsvaret, forkorte levetiden, føre til hjerte-karsygdomme, dårligere præstation og flere ulykker, fordi din evne til kontrol er blevet forringet. Er man oveni købet stresset eller skrøbelig, går det selvfølgelig ekstra ud over livskvaliteten, siger søvnspecialist og psykolog med speciale i psykologisk søvnbehandling af søvnproblemer, Torben Jager Petersen til FEMINA og tilføjer, at hvis man har haft akut insomni (søvnbesvær, red.) i mere end en måned, skal man have hjælp.

Flere problemer efter finanskrisen

Problemer med søvnen dækker over mange tilstande. Der er deciderede søvnsygdomme, og så er der de stress- og livsstilsbetingede tilfælde. Dem er der kommet flere af igennem de senere år.

- Med krisen er det blevet værre, fordi folk bliver pressede på deres job. Mange føler, de skal præstere bedre, de bekymrer sig, og det giver hurtigt problemer med søvnen, siger Torben Jager Petersen.

Der findes et hav af gode søvnråd på Google, og de er i princippet fine nok. Men ofte er det bare ikke nok. Hvis vi først har søvnproblemer, skal der mere end et mørkelagt soveværelse og lavendelduft til at sende os til drømmeland. Efter at myndighederne gjorde det sværere for lægerne at udskrive receptpligtigt sovemedicin for nogle år siden, er forbruget faldet. Til gengæld er der flere, der tager angst- og antidepressiv medicin. Stress, angst og depression er tæt forbundne størrelser, og størstedelen af dem, som er ramt, har også søvnproblemer.

- Problemet med medicin er, at det dulmer mere, end det får problemerne til at forsvinde. Men der er hjælp at hente, og det tager gennemsnitligt 6-8 uger. Man kan arbejde med sine søvnvaner og tankemønstre, og der er videnskabelig evidens for, at kognitiv adfærdsterapi ved insomni hjælper, siger Torben Jager Petersen, som arbejder med det, til FEMINA.

LÆS OGSÅ: 4 apps til en bedre søvn – se dem på femina.dk

Det kan du selv gøre:

- Undgå kaffe, te og cola efter klokken 17. Også rygning forstyrrer søvnen.

- Motionér, men undgå kraftig motion lige før sengetid.

- Undgå at være sulten eller at indtage et stort måltid ved sengetid.

- Gå i seng på samme tid hver aften/stå op på samme tid om morgenen

- Kig ikke på uret, hvis du vågner om natten

- Afsæt en ’problemtime’ om eftermiddagen/tidlig aften, hvor du tænker dine bekymringer og problemer igennem.

Af redaktionen, FEMINA/NewsDesk, Aller Media

Dagens Gossip