Sådan gør du: Første jul efter skilsmissen

Skrevet af Aller Media

25/12/2013

Dagens topnyheder

Hun har selv prøvet det. Så parterapeut og sexolog Maj Wismann ved, hvad hun taler om. For 12 år siden blev hun skilt fra sin mand, og dét satte i den grad julestemningen på prøve.

- Vi gik fra hinanden i september, jeg flyttede i lejlighed i oktober og så blev det hurtigt november og alle julens forberedelser begyndte - og med alle dem, kom også snakkene om ’hvordan gør vi i julen’, hvor skal knægten, som på det tidspunkt var 3 år, være henne, og uden jeg på nogen måde havde tænkt over det, eller regnet med det, fik jeg en fast følgesvend forærende. Nemlig juletristheden, fortæller Maj Wismann til Oestrogen.dk.

Nyskilt mand: Sådan burde jeg have gjort. Læs med på Oestrogen.dk

Selvmedlidenheden kom væltende
- Juletristheden var sådan en størrelse, som kom snigende de der mørke eftermiddage, hvor Emil var ved sin far, og jeg sad der og var skilsmisse-krise-følelsesmæssigt-ramt og begyndte at tænke på alt det, jeg ville have lavet med Emil, hvis han havde været hos mig, eller hvis vi ikke var blevet skilt. Selvmedlidenheden væltede ind over mig. Virkelig. Der var dage, hvor jeg slet ikke kunne stoppe det, og hvor jeg sank sammen og bare var SÅ ulykkelig og kunne græde i timevis, mens jeg så julekalender alene og derved fik endnu mere ondt i maven.

Sexolog: Sådan burde den nyskilte mand have gjort. Læs hendes kommentarer på Oestrogen.dk

Baseret på sin egen erfaring samt sine mange år som parterapeut og sexolog, kommer Maj Wismann med disse 5 gode råd til dig, der er ramt af juletristheden:

1) Accepter, at det nok bliver en NOGET anderledes jul, end du er vant til, og at det er ok. Accepten er helt utrolig vigtig, for at du kan være konstruktiv i din håndtering af ’den svære jul’. Og ja, gu er det da hamrende svært for langt hovedparten af de skilte, så velkommen i klubben du er IKKE alene.

2) Det næste råd er frygtelig klichee agtigt, men gør noget godt for dig. Det er ikke sikkert, at du kan mærke resultaterne af din indsats med det samme, men de skal nok komme. Hvordan kan du passe på dig, her midt i den sårbare og svære periode?

3) Snak om, at det er svært. Alliere dig med nogle rigtig gode venner, som kan rumme din smerte og snak om, hvor svært det er og at det er svært at være i. Ikke fordi du skal søbe rundt i elendigheden, men simpelthen fordi, det virker at få snakket om de ting, der er svære. Ikke hele tiden selvfølgelig, men hvis du får snakket det godt igennem, vil du stille og roligt opleve at det bliver nemmere og nemmere for dig, fordi tingene bliver healet og ’sat i kasser og på plads’ i hovedet og i følelserne.

4) Flyt også fokus - hvis du kan. Gør noget godt for andre. Virkelig. Kan du på nogen som helst måde være ’Go-giver’ og flytte fokus fra dig selv i små perioder, er det rigtig, rigtig sundt for din psyke og din krop, fordi den så bliver revet ud af den psykiske-stress du oplever og får et ’frirum’, hvor den kan lade op, imens du har fokus på, hvad du faktisk KAN gøre, nemlig at gøre en forskel for andre.

 5) Græd, tud og tag ’sørgedage’ - igen, alt med måde, men at du tager en halv dag i sengen, hvor du har ondt af dig selv og tillader dig selv at mærke de ’hårde og svære’ følelser og lærer at rumme dem, hjælper dig med at komme videre. Det hjælper ikke at lægge låg på hele tiden. Og tro mig, men har SJÆLDENT hørt om nogle, der blev liggende i 15 år og stadig tudbrølede.

 Af Malene Fich Weischer, Oestrogen.dk,NewsDesk Aller Media