Sådan hjælper du dit barn til ikke at blive en mobber

Skrevet af Marie Milling

11/08/2015

Dagens topnyheder

I disse dage har en masse børn deres første skoledag. Det betyder, at de får en masse nye udfordringer både socialt og fagligt.

En af de ting, som blandt andet kan være en udfordring for danske skolebørn, er, når der foregår mobning i skoleklasserne.

Sidste år kontaktede over 1.300 børn organisationen Børns Vilkår, fordi de oplevede problemer med mobning i deres hverdag.

Det er som forælder både klogt at vide, hvordan man handler, hvis ens barn bliver udsat for mobning, men selvfølgelig også, hvis barnet er med til at mobbe.

Læs også: Skolepige blev mobbet og kaldt 'baconlæber' - tager hævn på den bedst tænkelige måde

Hvis man oplever, at ens barn er med til at mobbe, så er der flere ting, man kan kigge på som forælder, fortæller seniorkonsulent fra Børns Vilkår Bente Boserup.

Blandt andet er det vigtigt, at man taler respektfuldt om medmennesker omkring middagsbordet, og dermed er det gode eksempel.

Derudover er det vigtigt, at man er med i sine børns hverdag, og ved hvad der foregår for dem i levende live og på de sociale medier.

- Lige som man ville have et halvt øje på børnene, hvis de er i ens hus, så skal man også holde et øje på dem på internettet, siger Boserup.

Lad være med at skælde ud
Hvis man står i den situation, at ens barn indrømmer, at det har været med til at mobbe, er det vigtigt, at man handler rigtigt.

- Det nytter ikke noget, at man skælder barnet ud. Det vil bare få dem til at trække sig væk, forklarer hun og fortsætter:

- Når et barn betror sig, er det sikkert fordi, der er et ønske om at ændre adfærd.

Hun mener, det er vigtigt, at man tager en fortrolig snak, at man sætter opnåelig mål for en positiv udvikling, og så kan det være en god idé at delagtiggøre de andre forældre og læreren.

- Det er bare et godt råd ikke at gøre det henover hovedet på barnet. Man skal selvfølgelig ikke lade det være op til dem, men det er vigtigt, man informerer dem løbende.

Læs også: Mor ser familie foran i køen lægge varer deres varer mærkeligt op på båndet - så går det op for hende hvorfor

Desuden skal man opfordre sit barn til at være rummeligt.

Prøver de at lege med nogle nye klassekammerater, kan det være, de indser, at det også kan være hyggeligt.

- Det handler om at skynde sig langsomt. Altså man skal ikke som forælder fare hen til telefonen og ringe til alle, man kan komme i tanker om, men gøre sig nogle overvejelser om, hvordan man håndterer det bedst.

- Desuden kan man jo spørge barnet, hvem de helst vil have, man ringer til; Julies far eller Mathias mor.

Bente Boserup understreger, at læreren også har en stor del af ansvaret. Det er læreren, som er ansvarlig for, hvordan hele klassen foregår sammen.

Mobning er noget, der skal tages meget alvorligt, for børn, der er blevet mobbet, kan få svære psykiske problemer senere i livet.

Man ser også, at risikoen for at begå selvskade er tre gange så høj for børn, som er blevet udsat for mobning.

I 2014 viste tal fra Dansk Center for Undervisningsmiljø at 20 procent af alle børn i klassetrinene fra 4. til 6. havde prøvet at blive mobbet.

Cirka 2.000 elever på de klassetrin oplevede, at det skete flere gange om ugen. Tallet er ud af de 39.000 der var med i undersøgelsen.

Læs flere gode råd om mobning til forældre på Børns Vilkårs hjemmeside.

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler: