Sådan holder du en begyndende forkølelse væk

Man kan typisk mærke, når efterårsforkølelsen er på vej. Man fryser, er træt i kroppen, halsen gør ondt og næsen løber. Og som regel har man slet ikke tid til at være syg.

Men det bliver man oftere i løbet af efteråret og vinteren, skriver kk.no. Det skyldes de kolde temperaturer, og at kroppen i højere grad bliver nedkølet.

- Når der er smitte tilstede, vil det, at du bliver kold, gøre kroppen mindre modstandsdygtig mod forkølelsesvirus. Når kroppens kernetemperatur daler, svækkes modstandskraften mod infektioner, forklarer Brynjulf Barexstein, der er læge og ansvarshavende læge på Lommelegen.no, til kk.no.

Her får du nogle gode til, hvad du kan gøre, hvis forkølelsessymptomerne begynder at vise sig:

Undgå at fryse

Det er vigtigt, du ikke går rundt og småfryser, når du er ved at blive syg. Så tag ekstra varmt tøj på, lyder rådet. Når du holder kroppen varm med tøj, skal den ikke selv bruge ligeså mange kræfter på at holde kropstemperaturen oppe. Og så kan den i stedet fokusere på at kæmpe mod forkølelsen.

Læs om  fem  madvarer, der booster immunforsvaret på IN.dk

Få nok at drikke

Man er typisk ikke specielt tørstig, når man er syg, men det er faktisk rigtig vigtigt at drikke meget væske. Når en forkølelsesvirus angriber slimhinderne, producerer man mere slim for at holde forkølelsen væk. Du bliver netop ofte syg efter en flyvetur, fordi den tørre luft påvirker slimhinderne og tørrer dem ud, og dermed får virus bedre adgang til kroppen. Så sørg for at drikke nok, så slimhinderne ikke tørrer ud.

Sov meget

Kroppen har brug for at sove, når den skal kæmpe mod virus. Gå ekstra tidligt i seng om aftenen og hvil dig i løbet af dagen. Det giver kroppen ro til at bekæmpe virus med fuld styrke.

Få C-vitamin

Der er flere teorier, der peger i forskellige retninger, men et ganske nyt studie fra Universitetet i Helsinki viser, at indtagelsen af juice, der er rig på C-vitamin, kan halvere risikoen for at blive forkølet hos de fysisk aktive.

Det er ikke farligt at tage en ekstra dosis C-vitamin, for resterne bliver bare skyllet ud med urinen. Så tag gerne lidt ekstra C-vitamin til at styrke immunforsvaret.

Drik ingefærte med honning

Ingefær er et rigtig godt middel mod forkølelse. Ingefær indeholder nemlig et stof, der virker virusdræbende, og så er den også smertelindrende, virker beroligende og åbner luftvejene.

Honning indeholder gode vitaminer og antioxidanter, som har en bakteriedræbende effekt.

Skræl og riv den friske ingefær og kog den op med vand. Smag til med honning og citron.

Spis hvidløg

Hvidløg indeholder en naturlig type penicillin, der hedder allicin, og derfor er det godt at få frisk hvidløg, hvis du er småsyg. Lav eksempelvis en bruchetta med frisk hvidløg, tomat og basilikum.

Læs på Femina.dk, hvordan du laver dit eget naturlige hjemmeapotek.

Af Mia Qvist Scheelsbeck, NewsDesk, Aller Media

Dagens Gossip